KHK'de değişiklikler içeren kanun teklifi TBMM'de

KHK'de değişiklikler içeren kanun teklifi TBMM'de

Tarih: 25.04.2025 17:15 Güncelleme: 25.04.2025 17:15
KHK

AK Parti milletvekillerinin imzasını taşıyan Bazı Kanunlar ile 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Başkanlığına sunuldu.

ANKARA (İGFA) - AK Partili vekillerin imzasıyla TBMM Başkanlığı'na sunulan teklifin detayları TBMM'nin resmi internet sitesinde yer aldı.

Buna göre Devlet Memurları Kanunu'ndaki değişiklikle, kanunlarla veya Cumhurbaşkanlığı kararnameleriyle kurulmuş diğer kamu kurum, kurul, üst kurul ve kuruluşları tarafından mesleğe özel yarışma sınavına tabi tutulmak suretiyle yapılacak alımlarda da 35 yaş sınırı aranacak.

Uyuşmazlık Mahkemesinin Kuruluş ve İşleyişi Hakkında Kanun'daki düzenlemeyle, uyuşmazlık mahkemesi başkanı, Anayasa Mahkemesince kendi üyeleri arasından seçilecek.

Kamu Görevlerinden Ayrılanların Yapamayacakları İşler Hakkında Kanun'daki değişiklikle, vergi incelemesine yetkili olanlar, görevlerinden ayrıldıktan sonra 3 yıl süreyle, görevden ayrılış tarihi itibarıyla son 3 yıl içinde, nezdinde inceleme yaptıkları mükellefler veya bu mükelleflerin veya ortaklarının idaresi, denetimi veya sermayesi bakımından doğrudan veya dolaylı olarak bağlı bulunduğu ya da nüfuzu altında bulundurduğu kurumlarda herhangi bir görev veya iş alamayacak, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu kapsamında sözleşme düzenleyemeyecek.

Teklifle, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunun Kuruluşuna İlişkin Kanun'da da değişikliğe gidiliyor. Buna göre, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulu üyelerinin atama şartları düzenlenecek. Kurul üyelerinin Devlet Memurları Kanunu'ndaki şartları taşımaları ve herhangi bir siyasi partinin yönetim ve denetim organlarında görev almamış veya bu görevlerinden ayrılmış olmaları gerekecek.

TRT'YE YÖNELİK DÜZENLEMELER

Türkiye Radyo ve Televizyon Kanunu'ndaki düzenlemeyle, TRT Genel Müdürü'ne en yüksek devlet memurunun almakta olduğu aylık ve sözleşme ücreti ikramiye dahil ödenecek. Aylık ödemelerde ek gösterge, kıdem ve taban aylıkları ile sosyal yardım, zam ve tazminatlar esas alınacak. Aynı kanundaki değişiklikle, TRT Yönetim Kurulu, kurumun amaçlarına uygun olmak şartıyla, özel hukuk hükümlerine tabi şirket kurabileceği gibi yerli veya yabancı gerçek veya tüzel kişilerle ortaklıklar kurabilecek.

Yönetim Kurulu, mevcut ortaklıklara veya şirketlere iştirak edebileceği gibi, yurt içinde veya yurt dışında yerli veya yabancı ortaklıkları veya şirketleri tamamen satın alabilecek veya devralabilecek.

Kurumun ve payına bakılmaksızın Kurum tarafından kurulan veya satın alınan ya da iştirak edilen şirketlerin, her türlü alım, satım, hizmet, danışmanlık, yapım ve taşıma işlerine ilişkin ihale işlemleri Kamu İhale Kanunu ve Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu hükümlerine tabi olmayacak.

Kurumun her türlü alım, satım, hizmet, danışmanlık, yapım ve taşıma işleri ile bu hususlara ilişkin ihale işlemleri, yayın faaliyetlerinin gerektirdiği koşullar gözetilmek suretiyle, saydamlık, rekabet, eşit muamele, güvenirlik, gizlilik, kamuoyu denetimi, ihtiyaçların uygun şartlarla ve zamanında karşılanması ve kaynakların verimli kullanılması ilkeleri esas alınarak, yönetmelikle düzenlenecek.

Kurumda kadro karşılığı sözleşmeli personel çalıştırılabilecek. Bu personele ilişkin sınav, işe alınma, atanma ve görevde yükselme gibi hususlar Yönetim Kurulu tarafından düzenlenecek. Bu personelin ünvanları, sayısı, kadro iptal ve ihdasları, ücretleri, kadrolara uygulanacak ek göstergeler, makam ve görev tazminatı, özel hizmet tazminatı, fazla çalışma ücreti gibi personele sağlanacak her türlü mali ve sosyal haklara ilişkin usul ve esaslar, Yönetim Kurulunun teklifi üzerine Cumhurbaşkanınca belirlenecek.

Borçlar Kanunu hükümleri gereğince de özel hukuk hükümlerine tabi personel çalıştırılabilecek. Özel hukuk hükümlerine tabi personel yönetici kadrolarında görevlendirilebilecek.

Genel Müdürlük personelinin görevleriyle bağlantılı olarak işledikleri iddia edilen suçlara ilişkin soruşturmalar, Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkında Kanun'a göre yapılacak ve bunlar hakkında soruşturma izni Genel Müdür tarafından verilecek.

TRT'de görevli kadrolu veya özel hukuk hükümlerine tabi personele, yılda 4 aylık ücret tutarını aşmamak üzere Genel Müdürün teklifi ve Yönetim Kurulunun onayı ile ikramiye verilebilecek. Kamu idarelerine ait taşınmazlar ile devletin hüküm ve tasarrufu altında bulunan yerler, görev ve faaliyetlerinde kullanılmak üzere TRT'ye bedelsiz tahsis edilebilecek.

KAMUDAKİ UZMAN VE UZMAN YARDIMCISI İSTİHDAMINA İLİŞKİN USUL VE ESASLAR

Teklifle, Savunma Sanayii ile İlgili Bazı Düzenlemeler Hakkında Kanun'da değişikliğe gidiliyor. Buna göre, Silahlı Kuvvetler İhtiyaç Fazlası Mal ve Hizmetlerinin Satış, Hibe, Devir ve Elden Çıkarılması; Diğer Devletler Adına Yurt Dışı ve Yurt İçi Alımların Yapılması ve Eğitim Görecek Yabancı Personel Hakkında Kanun'da, Milli Savunma Bakanına verilmiş olan yetkiler Başkanlık tarafından yürütülen projelerdeki iş ve işlemler için Başkana ait olacak.

Başkanlık personeli için Savunma Sanayii Güvenliği Kanunu uyarınca düzenlenen Kişi Güvenlik Belgesi aranmayacak.

Teklifle, 375 sayılı KHK'deki düzenleme ile kamu kurum ve kuruluşlarında idari hizmet sözleşmesiyle veya iş mevzuatına tabi uzman ve uzman yardımcısı istihdamına ilişkin usul ve esaslar belirleniyor.

Buna göre, Devlet Memurları Kanunu kapsamında personel istihdam edilmeyen kamu kurum ve kuruluşlarının teşkilatlanmasına ilişkin Cumhurbaşkanlığı kararnamelerinde öngörülmesi kaydıyla kurumun görev alanına giren konularda çalıştırılmak üzere söz konusu kanun ve diğer kanunların sözleşmeli personel çalıştırılması hakkındaki hükümlere bağlı olmaksızın idari hizmet sözleşmesiyle ya da iş mevzuatına tabi olarak uzman ve uzman yardımcısı istihdam edilebilecek.

Uzman ve uzman yardımcısı istihdamında Devlet Memurları Kanunu'ndaki hükümler kıyasen uygulanacak. Ancak uzman yardımcılarından verilen ilave süre içinde tezlerini sunmayan veya ikinci defa hazırladıkları tezleri de kabul edilmeyenler, ikinci sınavda da başarı gösteremeyen veya sınav hakkını kullanmayanlar ile yabancı dil yeterliliği şartını yerine getirmeyenler, uzman yardımcısı ünvanını kaybedecek ve kurumlarında durumlarına uygun kadro veya pozisyonlara atanacak.

Uzman ve uzman yardımcılarının mesleğe alınmaları, sınavları, nitelikleri, yetiştirilmeleri ve çalışma usul ve esasları ile istihdamlarına ilişkin diğer hususlar kurumlarınca çıkarılacak yönetmelikle belirlenecek. İş mevzuatına tabi uzman ve uzman yardımcılarına ilişkin tüm ihtilaflar iş mahkemelerinde görülecek.

375 sayılı KHK'de yapılan değişiklikle, Cumhurbaşkanlığı, bakanlıklar ile diğer kamu kurum ve kuruluşlarının teşkilatlanmalarına ilişkin Cumhurbaşkanlığı kararnamelerinde öngörülmesi kaydıyla, Devlet Memurları Kanunu ile diğer kanunların sözleşmeli personel çalıştırılması hakkındaki hükümlerine bağlı olmaksızın, özel bilgi ve uzmanlık gerektiren geçici mahiyetteki işlerde, yerli veya yabancı personel tam zamanlı, kısmi zamanlı veya projelerle sınırlı olarak sözleşmeyle istihdam edilebilecek.

Teklifle, kamu kurum ve kuruluşlarının teşkilatlarında Cumhurbaşkanlığı kararnameleriyle gerçekleştirilen düzenlemeler sonucu kadro veya pozisyonunun bulunduğu kurumun veya birimin görevleri ilgili Cumhurbaşkanlığı kararnamesi hükümlerine göre diğer kurum veya birimlere verilen personelin devir işlemleri, diğer kamu kurum ve kuruluşlarına atanmaları ile yeni atandıkları kadro veya pozisyonlardaki mali ve özlük haklarına ilişkin hususlar düzenleniyor.

375 sayılı KHK'de yer alan belirli kadro ve pozisyonlarda görev yapanların görevden alınması halinde idari uzman kadrosuna atanması düzenleniyor. Buna göre, "İş Kurumu İl Müdürü" ibaresi "Türkiye İş Kurumunda il müdürü" şeklinde değiştiriliyor.

24 Kasım 2023 itibarıyla Türkiye İş Kurumunda il müdürü kadrosunda bulunanlar hakkında, görevlerinin sona ermesi veya görevden alınmaları halinde 375 sayılı KHK'nin geçici 45'inci maddesindeki özlük haklarına ilişkin hükümler uygulanacak.

CEPLER BOŞ BOYUNLAR BÜKÜK..

Atatürk'ten ilhamla yeşil vatan... Okullarda fidanlar Atatürk ve vatan sevgisi mesajlarıyla toprakla buluştu

Diyarbakır 'Maziden Atiye' 51 şehit ve gazi çocuğunu ağırlıyor

Kooperatiflere 34,8 milyon TL'lik yeni destek

Balıkesir'de afetlere müdahalede yeni dönem

İzmir Ata’sına 350 metrelik posterle yürüdü

Sakarya'da miniklere eğlenceli buluşma

Bursa'da AK Parti Yıldırım 71 mahallede danıştı

Konya'da yenilenen Şehit Aileleri Derneği binası açıldı

Çınar Koleji’nden Kızılay Haftası’na anlamlı destek

Malatya Anadolu Kitap ve Kültür Fuarı 250 bin ziyaretçiyi ağırladı

TOFAŞ, BCL’de Tenerife deplasmanında

Manisa Büyükşehir'den 'sıfır atık' denetimleri

Sakarya Pamukova’da 6 güzergah yenilenen yüzüyle açıldı

Kocaeli'de 10 Kasım’a özel 1087 Atatürk çiçeği

Bursalı 100 bini aşkın kitap sever Osmangazi'de buluştu

Gazeteci Korcan Karar’ın “Anıtkabir” sergisi İzmir’de açıldı

Muğla Ortaca'da araç filosu güçleniyor

Milli formayla masa tenisinde Dünya Şampiyonluğu

10 Kasım’da Beylikdüzü’nde lokma geleneği sürdürüldü

CEPLER BOŞ BOYUNLAR BÜKÜK..

Atatürk'ten ilhamla yeşil vatan... Okullarda fidanlar Atatürk ve vatan sevgisi mesajlarıyla toprakla buluştu

Atatürk'ten ilhamla yeşil vatan... Okullarda fidanlar Atatürk ve vatan sevgisi mesajlarıyla toprakla buluştu

Diyarbakır 'Maziden Atiye' 51 şehit ve gazi çocuğunu ağırlıyor

Kooperatiflere 34,8 milyon TL'lik yeni destek

Balıkesir'de afetlere müdahalede yeni dönem

İzmir Ata’sına 350 metrelik posterle yürüdü

Sakarya'da miniklere eğlenceli buluşma

Bursa'da AK Parti Yıldırım 71 mahallede danıştı

Konya'da yenilenen Şehit Aileleri Derneği binası açıldı

Çınar Koleji’nden Kızılay Haftası’na anlamlı destek

Malatya Anadolu Kitap ve Kültür Fuarı 250 bin ziyaretçiyi ağırladı

TOFAŞ, BCL’de Tenerife deplasmanında

Manisa Büyükşehir'den 'sıfır atık' denetimleri

Sakarya Pamukova’da 6 güzergah yenilenen yüzüyle açıldı

Kocaeli'de 10 Kasım’a özel 1087 Atatürk çiçeği

Bursalı 100 bini aşkın kitap sever Osmangazi'de buluştu

Gazeteci Korcan Karar’ın “Anıtkabir” sergisi İzmir’de açıldı

Muğla Ortaca'da araç filosu güçleniyor

Milli formayla masa tenisinde Dünya Şampiyonluğu

10 Kasım’da Beylikdüzü’nde lokma geleneği sürdürüldü

CEPLER BOŞ BOYUNLAR BÜKÜK..

İETT, ANITKABİR’DE

KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman'dan ilk yurt dışı ziyaret Türkiye'ye

Yandex Maps'e gerçek zamanlı hava durumu tahminleri geldi

Konya Selçuklu Belediyesi'nden ikinci taksitler için 1 Aralık hatırlatması

KTO Karatay Üniversitesi’nde 10 Kasım anma programı

Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın Atatürk’ü Selanik’te andı

Eskişehir Sanat Sokağı 1 yaşında

Başkan Bozbey duygularını satırlara döktü

Balıkesirli gençlerden Ata’ya vefa ziyareti

Manavgat Atıksu Arıtma Tesisi’nin kapasitesi artırılıyor

Yükleniyor

  • Pazartesi 20.5 ° / 17 ° false
  • Salı 18.9 ° / 15.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 15.8 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

Trendyol Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 12 9 1 2 19 29
2.FENERBAHÇE A.Ş. 12 8 0 4 15 28
3.TRABZONSPOR A.Ş. 12 7 1 4 10 25
4.SAMSUNSPOR A.Ş. 12 6 1 5 7 23
5.GÖZTEPE A.Ş. 12 6 2 4 9 22
6.BEŞİKTAŞ A.Ş. 12 6 4 2 5 20
7.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 12 5 3 4 -3 19
8.CORENDON ALANYASPOR 12 3 3 6 0 15
9.TÜMOSAN KONYASPOR 12 4 6 2 -2 14
10.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 12 3 4 5 -2 14
11.KOCAELİSPOR 12 4 6 2 -4 14
12.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 12 3 5 4 2 13
13.HESAP.COM ANTALYASPOR 12 4 7 1 -10 13
14.GENÇLERBİRLİĞİ 12 3 7 2 -5 11
15.KASIMPAŞA A.Ş. 12 2 6 4 -6 10
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 12 1 5 6 -15 9
17.İKAS EYÜPSPOR 12 2 8 2 -9 8
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 12 2 9 1 -11 7