Ulusal Süt Konseyi’nin 22,22 TL’lik çiğ süt tavsiye fiyatı, maliyet artışlarını karşılamıyor. Ün, bu durumun hem süt hem de et üreticisini olumsuz etkileyeceğini söyledi.
ANKARA (İGFA) - Edirne Milletvekili ve Ziraat Mühendisi Ediz Ün, Ulusal Süt Konseyi tarafından 22 Ocak 2026’dan itibaren geçerli olacak şekilde açıklanan çiğ süt tavsiye fiyatını eleştirdi. Ün, fiyatın maliyetlerle örtüşmediğini belirterek, üreticiyi yeni bir krizin beklediğini vurguladı.
“22 lira 22 kuruşluk tavsiye fiyatı, bir önceki yılın aynı dönemine göre sadece yüzde 19’luk artış anlamına geliyor. Oysa süt yemi yüzde 29, yonca yüzde 36, mısır silajı yüzde 47, saman ise yüzde 100 artmış durumda. Üretici, girdileri karşılayamıyor ve zarar ediyor” dedi. Milletvekili Ün, fiyat artışının yalnızca süt üreticilerini değil, et üretimini de olumsuz etkileyeceğine dikkat çekti. “Geçmişte benzer tabloda yüz binlerce süt hayvanı kesime gitmiş, et fiyatları dalgalanmış ve damızlık hayvan kalmamıştı. Bu yüzden süt hayvancılığı desteklenmeden et üretimi ayakta kalamaz” diye konuştu.
Açıklanan fiyatın tüketiciye de bir fayda sağlamadığını belirten Ün, TÜİK verilerine işaret ederek, peynir ve tereyağı fiyatlarındaki artışın çiğ süt fiyatının üzerinde olduğunu söyledi. Ün, “Bu tablo, bakanlığın sanayicinin yanında durduğunu gösterir ve hem üreticiye hem tüketiciye zarar verir” ifadelerini kullandı.
Edirne Milletvekili, Türkiye’deki hayvancılık krizinin uzun süredir sürdüğünü belirterek, iktidarın tarım politikalarını eleştirdi ve “Üreticiyi merkeze alan yeni bir tarım politikasına acilen ihtiyaç var. Aksi halde bu girdaptan çıkmamız mümkün değil” dedi.
Çayırova'da caddelerde bayram temizliği
İstanbul'un çocuklarına 50 milyon litre süt ulaştırıldı
Bursa Büyükşehir'den İnegöl'ün altyapısına revize
Bursa'da tahanlı pide ve çaylar Başkan Bozbey'den
Eskişehir’de Başkan Ünlüce bayram coşkusunu paylaştı
Bursa İnegöl'de gençler istedi, Başkan Bozbey yeniliyor
Konya Büyükşehir'in 'afet haberciliği' projesi tamamlandı
Bakırköy'de Engelsiz Yaşamevi'nde iftar buluşması
Mersin Büyükşehir’den yaşlılara destek eli
Bursa Yıldırım’da Çanakkale ruhu sahneye taşındı
Ordu’da gençler kayak sporuna kazandırılacak
Kocaeli’de bayram öncesi denetimler sıklaştırıldı
Kadınların gücü Başkentte yankılandı
İzmir Karabağlar’da çöp ev temizlendi.. 15 kamyon atık çıkarıldı
İstanbul Maltepe'de gençlerin gözünden geçilmez destan
Bursa Osmangazi’de genç girişimciler üretim dünyasını tanıdı
Konya Büyükşehir'den dar gelirli ailelere aylık 2 bin lira destek
Arama kurtarma köpekleri afetlerin umut ışığı
Manisa Selendi'de altyapı sorunu tarih oluyor
Bursa sanayisinde yeşil dönüşüm için güç birliği
Bursa Osmangazi'de Çanakkale’nin nefesi yeniden yükseldi
İzmit sofrasını bu kez Yahya Kaptan’la paylaştı
BTÜ’den sahte seslere karşı 'yapay' hamle... Sahte sesler tespit edilecek
Adıyaman’da bayram öncesi gıda denetimleri artırıldı
Miniklerden Göbeklitepe’nin gizemli dünyasına yolculuk
Manisa Büyükşehir'den vektörle mücadele mesaisi
İstanbul Bakırköy Tiyatroları'nda 14 Mart'a özel oyun
ASELSAN’dan 166 milyon dolarlık iki yeni sözleşme
Türkiye’den Kırım’ın ilhakının 12. yılı mesajı: Gayrimeşru ilhakı tanımıyoruz
Mersin’de çocuklar mutfakta öğreniyor
Yükleniyor
- Pazartesi 13 ° / 2.3 ° Güneşli
- Salı 11.9 ° / -0.2 ° Güneşli
- Çarşamba 14.7 ° / 4.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı


