TÜİK’in açıkladığı 2025 Aralık ayı Finansal Yatırım Araçlarının Reel Getiri Oranları’na göre aylık bazda en yüksek reel getiri DİBS’te görülürken, yıllık değerlendirmede yatırımcısına en fazla kazandıran araç külçe altın oldu.
ANKARA (İGFA) - Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2025 yılı Aralık ayına ilişkin Finansal Yatırım Araçlarının Reel Getiri Oranları’nı açıkladı. Verilere göre, aylık bazda en yüksek reel getiri Devlet İç Borçlanma Senetleri’nde (DİBS) gerçekleşti.
Aralık ayında DİBS, yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) ile indirgendiğinde yüzde 4,13, tüketici fiyat endeksi (TÜFE) ile indirgendiğinde ise yüzde 3,98 oranında yatırımcısına reel getiri sağladı.
Aylık değerlendirmede Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde külçe altın yüzde 3,75, BIST 100 endeksi yüzde 2,81, mevduat faizi (brüt) yüzde 2,22, Euro yüzde 1,56 ve Amerikan Doları yüzde 0,21 oranında reel getiri sağladı. TÜFE ile indirgendiğinde ise külçe altın yüzde 3,61, BIST 100 endeksi yüzde 2,67, mevduat faizi yüzde 2,08, Euro yüzde 1,42 ve Amerikan Doları yüzde 0,07 oranında yatırımcısına kazandırdı.
ÜÇ VE ALTI AYLIK DÖNEMDE ALTIN ZİRVEDE
Üç aylık değerlendirmede külçe altın, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 17,42, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 16,16 oranlarıyla en yüksek reel getiriyi sağladı. Aynı dönemde BIST 100 endeksi, Yİ-ÜFE’ye göre yüzde 0,76, TÜFE’ye göre yüzde 1,82 oranında yatırımcısına en çok kaybettiren araç oldu.
Altı aylık değerlendirmede de külçe altın liderliğini sürdürdü. Altın, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 27,14, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 25,05 oranında reel getiri sağladı. Bu dönemde Amerikan Doları, Yİ-ÜFE’ye göre yüzde 1,98, TÜFE’ye göre ise yüzde 3,59 oranında yatırımcısına kaybettirdi.
YILLIK GETİRİDE AÇIK ARA ALTIN ÖNDE
Yıllık bazda finansal yatırım araçları değerlendirildiğinde, külçe altın yatırımcısına en yüksek reel getiriyi sağlayan araç oldu. Altın, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 55,60, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 51,77 oranında reel getiri sağladı.
Yıllık değerlendirmede Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde mevduat faizi (brüt) yüzde 8,93, DİBS yüzde 7,36 ve Euro yüzde 6,84 oranında reel getiri sağlarken; Amerikan Doları yüzde 4,47 ve BIST 100 endeksi yüzde 11,35 oranında yatırımcısına kaybettirdi. TÜFE ile indirgendiğinde ise mevduat faizi yüzde 6,25, DİBS yüzde 4,72 ve Euro yüzde 4,21 oranında reel getiri sağladı; Amerikan Doları yüzde 6,82, BIST 100 endeksi ise yüzde 13,53 oranında kayıp yaşattı.
Hakan Fidan: Mescid-i Aksa’yı kapatmak tehlikeli adımdır
Bursa'da gençler bilimle buluştu
Başkan Bozbey, Bursaspor taraftarlarıyla şampiyonluk heyecanını paylaştı
Yığılca–Yedigöller yolunda genişletme çalışmaları sürüyor
Bursa Büyükşehir Belediyespor zirveyi sevdi
Denizli’de U-10 Futbol Ligi heyecanı yeniden başlıyor
Mersin'de haşere alarmı
Rusya, Yunan gemisini vurdu
Erdoğan: "Gerektiğinde kayıtsız kalmayız"
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Mardin Midyat’ta yatırımları tanıttı
Tohumlar geleceğe emanet
Küçük mimarlar iş başında
Ramazan’ın manevi iklimini Balyanoz’da yaşadılar
Kayseri Kocasinan'dan ağaç dikme rekoru
Diyarbakır'da 50 kadına otobüs sürücüsü eğitimi
Diyarbakır'da gençlik politikaları saha çalışmasıyla belirleniyor
Denizli Büyükşehir’den otogarda sahur ikramı
Denizli'de hasta bezi yardımı için başvurular başladı
Memduh Büyükkılıç'tan Erciyes'e çifte müjde
Balıkesir Büyükşehir'den 'Avlu Gece Oryantiring'i
Kayseri Talas'ın sanat değeri TBMM yolunda
BAÇEM Ondan Yerel Market'i hizmete açtı
Balıkesir Büyükşehir'den üreticilere 100 incir fidanı
ASAT’tan Duraliler 1 Ana İsale Hattı’nda yoğun mesai
Antalya Büyükşehir'den toplu taşıma filosuna 19 yeni otobüs
Başkentte moto kuryeli iftar desteği
ABB’den Etimesgut'a sosyal yaşam merkezi
Aziz Mercan'dan '14 Mart' açıklaması
Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi'ne kurumsal akreditasyon
Hüzeyir Ergin, yeni başkan seçildi
Yükleniyor
- Pazar 12.3 ° / 3.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
- Pazartesi 13 ° / 2.3 ° Güneşli
- Salı 11.9 ° / -0.2 ° Güneşli


