Uyum süreci ATLAS projesi ile güçleniyor

Uyum süreci ATLAS projesi ile güçleniyor

GÜNDEM 24.09.2024 13:02:23 0
Uyum süreci ATLAS projesi ile güçleniyor

Ulaştırma mevzuatını tüm yönleriyle kapsayan ATLAS Projesi’nin Avrupa Birliği müktesebatıyla uyumlu bir ulaştırma sistemi oluşturmayı hedeflediğini belirten Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, bu projenin Avrupa Birliği ile ulaştırma alanındaki münasebetleri ilerletme noktasındaki samimiyetin göstergesi olduğunu söyledi.

ANKARA (İGFA) - Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Avrupa Birliği Müktesebatına Uyum Sürecinde Türkiye’nin Ulaştırma Mevzuatının Analizi (ATLAS) Projesi’nin kapanış töreninde konuştu.

Bakan Uraloğlu, bu çalışmanın Avrupa Birliği ile ulaştırma alanındaki münasebetleri ilerletme noktasındaki samimiyetin bir göstergesi olduğunu belirtti.

Daha müreffeh bir Avrupa için ulaştırma alanında Türkiye ve Avrupa’nın iş birliğinde gerçekleştirilebilecek çalışmalara dikkat çeken Bakan Uraloğlu, “Uluslararası taşımacılığın geliştirilebilmesi için karşılaştığımız darboğazları giderecek alternatif güzergahları birlikte hayata geçirebiliriz. Ülkemizin jeo-stratejik konumunun bize pek çok fırsat sunduğunu görüyoruz.” ifadelerini kullandı. Uraloğlu, Türkiye’nin Asya ve Avrupa arasındaki doğu-batı koridorunda doğal bir köprü olduğu gibi Kafkas ülkeleri ve Rusya’dan Afrika’ya uzanan kuzey güney koridorlarının da tam ortasında bulunduğunu belirterek, “Ayrıca Tarihi İpek Yolu’nun devamı olarak büyük öneme sahip olan Orta Koridor hattının kilit ve Avrupa’nın başlangıç noktası olarak çok etkili bir konumdadır. Günümüzde gerçekleşen küresel ölçekli çalkantılar, yakın bölgemizde yaşanan çatışmalar ve sonrasında ortaya çıkan demografik hareketlilikte Türkiye’nin önemini tüm dünyaya bir kez daha göstermiştir. Türkiye; Avrupa’yı Asya’ya bağlayan Avrasya kuşağında merkezî bir duruma gelmiş, politik, güvenlik ve ekonomik açılardan büyük bir rol ve önem kazanmıştır.” diye konuştu.

“TÜRKİYE VE AB ARASINDA TİCARET HACMİ 2023 YILINDA 210,3 MİLYAR DOLAR OLARAK GERÇEKLEŞTİ”

Bakan Uraloğlu, Türkiye’nin Avrupa için önemli bir ticari ortak olduğunun altını çizerek, “31 Aralık 1995 tarihinde Gümrük Birliği’nin ihdas edilmesi ile birlikte Türkiye ve AB arasında büyük bir ivme kazanan ticaret hacmi 2023 yılında 210,3 milyar dolar olarak gerçekleşti. Avrupa İstatistik Ofisi'nin (Eurostat) uluslararası ticaret verilerine göre de AB ülkelerine en fazla ihracat gerçekleştiren ülkeler sıralamasında Türkiye 6'ncı sırada yer aldı. Tüm bu kapsamlardan bakıldığında Türkiye ve Avrupa Birliği arasındaki ilişkilerin derinliği ve iş birliklerinin önemi gün gibi ortadır. Bu noktada az öncede belirttiğim üzere uluslararası taşımacılık hususlarında karşılaştığımız darboğazları çözmek için birlikte çalışmalıyız” diye konuştu.

Bakan Uraloğlu, Türkiye’nin 2053 vizyonu doğrultusunda, Asya, Avrupa ve Afrika arasında artan uluslararası yük taşımacılığından mümkün olan en yüksek payı almak için çalıştıklarını ifade ederek, “Uluslararası ulaştırma koridorlarının kesişim noktasında bulunan ülkemizin lojistik bir merkez haline gelmesi için altyapımıza büyük yatırımlar yapıyor, rekabet gücümüzü her geçen gün artırıyoruz. 2002 yılından bu yana Türkiye’nin ulaşım ve iletişim altyapısına 277 milyar dolar üzerinde yatırım gerçekleştirdik.” şeklinde konuştu.

Bakü-Tiflis-Kars demiryolu ve Marmaray gibi dev yatırım projeleriyle Asya-Avrupa arasında Orta Koridor üzerinden kesintisiz taşımacılık yapılabilmesini öncelediklerini ifade eden Uraloğlu, “İzlemiş olduğumuz proaktif politikalarla dünya demiryolu taşımacılığında kısa zamanda söz sahibi olan ülkemiz; BTK demiryolu hattının hizmete girmesi ile Çin-Avrupa arasındaki demiryolu yük trafiğinde Orta Koridor’un etkin olarak kullanılması olanağını sağladığını söyledi.

“YÜK TAŞIMACILIĞINDA DEMİRYOLUNUN PAYINI 2053 YILINA KADAR YÜZDE 5’TEN YÜZDE 22’YE ÇIKARMAYI HEDEFLİYORUZ”

Sadece Türkiye’nin refahını değil bölgedeki komşu ülkelerin ve ticari ilişkilerin en güçlü olduğu AB ülkeleri ve vatandaşlarının refahına da önem verdiklerini söyleyen Uraloğlu, “Özellikle Türkiye-AB Mali İşbirliğimizin en önemli göstergelerinden biri olan Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı kısa adıyla IPA vesilesiyle AB kurumlarıyla birlikte birçok önemli projeyi hayata geçiriyor ve karşılıklı deneyimlerimizi paylaşıyoruz. Geldiğimiz noktada, ülkemizin de temel önceliklerinden biri olan çevre dostu bir ulaştırma sisteminin tesis edilmesi ve yeşil dönüşümün hızlandırılması için projeler geliştiriyoruz. Avrupa Birliği’nin iklim değişikliği ve çevre kirliliği ile mücadele kapsamında yürüttüğü politikaları yakından takip ediyor ve destekliyoruz. Özellikle sera gazı salınımının azaltılmasıyla çevre dostu bir taşımacılığın sağlanması konusunda demiryolu taşımacılığının önemli bir yere sahip olduğuna inanıyoruz. Bu doğrultuda, AB’nin karayollarında yapılan yük taşımacılığının yüzde 75’inin demiryolu ve iç su taşımacılığına kaydırılması hedefine uygun olarak bizler de yük taşımacılığında demiryolunun payını 2053 yılına kadar yüzde 5’ten yüzde 22’ye çıkarmayı hedefliyoruz. Bu anlayışla, ulaştırmadan kaynaklanan emisyonların azaltılması hedefindeki kararlılığımızı ortaya koyan Türkiye’nin Net Sıfır Emisyon Hedefi: Ulaştırma Yol Haritası projemizi de geçtiğimiz haftalarda başlattık. Bu vesileyle, bugüne dek sürdürdüğümüz bu güçlü iş birliğinin IPA III döneminde de artarak devam edeceğine olan inancımı ifade etmek istiyorum.” diye konuştu.

Bakan Uraloğlu, ATLAS Projesi’nin, ulaştırma mevzuatını tüm yönleriyle kapsayan ilk çalışma olması dolayısıyla özel bir öneme sahip olduğunu düşündüğünü söyledi. 

“SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK VE DİJİTALLEŞME İLKELERİ DOĞRULTUSUNDA ELIT ADINI VERDİĞİMİZ MEVZUAT BİLGİ SİSTEMİNİ DE HAYATA GEÇİRDİK”

Çalışmaların neticesinde gelecek dönemde mevzuat uyumuna yönelik atılabilecek adımları içeren bir Mevzuat Uyum Stratejisi ve Eylem Planı da oluşturduklarını da belirten Uraloğlu, “Proje kapsamında ayrıca, sürdürülebilirlik ve dijitalleşme ilkeleri doğrultusunda ELIT adını verdiğimiz bir mevzuat bilgi sistemini de hayata geçirdik. Bu sayede tüm ulaştırma mevzuatına tek bir kaynaktan erişim sağlayabilecek ve AB’ye uyum durumumuzu dijital ortamda güncel bir şekilde takip edebileceğiz. AB’ye tam üyelik perspektifiyle hazırlanan raporlar kapsamında önümüzdeki dönemde belirli öncelikleri gözeterek hangi iyileştirmeleri yapabileceğimiz üzerinde çalışacağız.” dedi.

Bakan Uraloğlu, ATLAS Projesi’nin tam anlamıyla başarıya ulaşabilmesi ve sürdürülebilir sonuçlar ortaya koyulabilmesi için Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı olarak ilgili tüm birimlerinin katılımıyla her bir sektör için özel çalışma grupları kurarak sonuçların takipçisi ve destekçisi olacaklarını kaydetti.


Meteoroloji'den 'kuvvetli' uyarı!

KEÇMEK kursiyerlerinden yeni yıl sergisi

Kocagöz, Kepez’in Yılbaşı Festivali’ni gezdi

Mamak Belediyesi’nin Bir Yıllık Asfalt Mesaisi

MUDANYA’DA YENİ YIL COŞKUSU BAŞLADI

MARMARAY'DAN YENİ REKOR

11 AYDA 399 MİLYON POSTA VE KARGO GÖNDERİSİ

KARAKÖPRÜ KENT KONSEYİ SEÇİMİ YAPILDI

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Gaziantep'te İhracatçı Ödül Töreninde Konuştu

Ticaret Bakanı Bakan Bolat, AEO Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Yegin ile Görüştü

Kayseri bir hazine

Gaziantep Güneyşehir'de 3. etap konut projesi

Gaziantep'te “Bilim Filmleri Günleri” sürüyor

Diyarbakırlı çiftçilere 200 bin meyve fidanı desteği

Diyarbakır'da proje döngüsü eğitimi

Eskişehir ulaşımında kadınlara pozitif ayrımcılığa takdir

Eskişehir Büyükşehir'den ağaçlara kış bakımı

2024 Eskişehir'de sporun yılı oldu

Bursa Osmangazi'ye yeni kreş

Pir Ali Baba Türbesi hizmete açıldı

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Mardin'e hizmete devam edeceğiz

Edirne'de CHP’li belediye başkanları Havsa'da buluştu

CHP'li Gaytancıoğlu: Çiftçi yeni yılda borç almazsa zora girer

Bursa Osmangazi'de Türkiye Emekliler Partisi Uluöz'e emanet

Mücahit Birinci’den Meral Akşener ve Ahmet Davutoğlu’na ‘AK Parti’ye Katılma’ Çağrısı

En düşük emekli ücretinin asgari ücretle eşitlenmesi kaçınılmaz bir insani gerekliliktir

Milletvekili Gürer, et fiyatlarındaki artış dikkat çekti

Saadet Partisi Bursa Teşkilatı Armutlu'da kampa girdi

AK Parti MKYK sonrası Sözcü Çelik'ten Suriye mesajı: Hem masada, hem sahadaydı

Bahçeli: Türkiye, Suriye'nin yanındadır

Kocaeli Çayırova’nın yetenekli sesleri kulakların pasını sildi

Meteoroloji'den 'kuvvetli' uyarı!

Kayseri bir hazine

KEÇMEK kursiyerlerinden yeni yıl sergisi

Kocagöz, Kepez’in Yılbaşı Festivali’ni gezdi

Mamak Belediyesi’nin Bir Yıllık Asfalt Mesaisi

MUDANYA’DA YENİ YIL COŞKUSU BAŞLADI

MARMARAY'DAN YENİ REKOR

11 AYDA 399 MİLYON POSTA VE KARGO GÖNDERİSİ

KARAKÖPRÜ KENT KONSEYİ SEÇİMİ YAPILDI

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Gaziantep'te İhracatçı Ödül Töreninde Konuştu

Ticaret Bakanı Bakan Bolat, AEO Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Yegin ile Görüştü

ÇINAR ÇOCUK EVLERİ: GÜVENLE BÜYÜYEN ÇOCUKLAR, GÜÇLENEN ANNELER

Entegratörlük Yetkisi Basın Açıklaması

GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE BÜYÜLÜ BİR DÜNYA: İZMİT OYUNCAK MÜZESİ 21 ARALIK’TA AÇILIYOR

HALK MERKEZLERİ KADINLARA TERAPİ OLUYOR

İZMİT BELEDİYESİNDEN SERDAR MAHALLESİNE YENİ BETON MERDİVEN

Bakan Işıkhan, AK Parti Mardin 8. Olağan İl Kongresi’ne Katıldı

AKSARAY BELEDİYESİ’NDEN ÖĞRENCİLERE TOPLU TAŞIMA ARACINDA UYGULAMALI DERS

ÇINAR ÇOCUK EVLERİ’NDE YERLİ MALI HAFTASI COŞKUSU!

İPEKYOLU BELEDİYESİ’NİN SPORCULARINDAN BOKS MÜSABAKASINDA BÜYÜK BAŞARI

HALİLİYE BELEDİYESİ’NİN MİNİK SPORCULARINDAN BAŞKAN CANPOLAT’A TEŞEKKÜR

BAŞKAN ATAÇ BERLİN'DE TEPEBAŞI PROJELERİNİ ANLATTI

ŞANLIURFA TANITIM GÜNLERİ KÂĞITHANE’DE BAŞLADI

“Fabrikalarımız, Ekonominin Belkemiğidir”

Başkanımız İzmir´de Gaziantepli Öğrencilerle Hasret Giderdi

Başkan Görgel, Binevler’de Esnaflarla Buluştu

Bereket Sofrası Çardak Camide Kuruldu

İZMİT BELEDİYESİ ‘GÜLÜMSEYEN ÇOCUKLARLA MÜZİK ETKİNLİKLERİ’NE BAŞLADI

İpekyolu Belediyesi'nden engelleri aşan adım: Belediye personellerine 50 Derslik İşaret Dili Eğitimi

Yükleniyor