Trenlere milli check-up! Sistem Ankara'dan kontrol edilecek

Trenlere milli check-up! Sistem Ankara'dan kontrol edilecek

GÜNDEM 29.09.2024 11:32:25 0
Trenlere milli check-up! Sistem Ankara

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, tamamen Türk mühendislerce geliştirilen Otomatik Tren Muayene İstasyonlarını (OTMİ) yıl sonunda devreye almayı planladıklarını açıkladı.

ANKARA (İGFA) - Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) ve Tübitak Raylı Ulaşım Teknolojileri Enstitüsü (TÜBİTAK RUTE) tarafından geliştirilen OTMİ çalışmalarına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Bakan Uraloğlu, yerli ve milli imkanlarla geliştirilen muayene istasyonları ile trenlerin tekerlerinde oluşması muhtemel çatlak, kırık, fren sistemi hataları ve olağan dışı ısınmalar gibi kusurların bu sistem ile önceden tespit edilebileceğini ifade etti.

Demiryolu ağının çeşitli noktalarına yerleştirilecek OTMİ’ler ile trenlerin tekerlerinde oluşması muhtemel çatlak, kırık, fren sistemi hataları ile olağan dışı ısınmalar gibi kusurların önceden tespit edilebileceğini söyleyen Bakan Uraloğlu, “Yerli ve milli imkanlarla geliştirilen OTMİ’ler trenler hareket halindeyken dahi otonom olarak demiryolu araçlarını, mevcuttaki muayene istasyonlarından daha ileri seviyede muayene edilebilecek. Böylece araçlardaki kusurlar büyük kayıplara yol açmadan tespit edilecek.” dedi.

HEDEF DAHA GÜVENLİ YOLCULUK

Karayollarındaki akıllı ulaşım sistemleri dönüşümünü demiryollarında da başlattıklarını vurgulayan Uraloğlu, “Demiryollarında dijitalleşme ve akıllı sistemler alanında imza attığımız en önemli projelerden biri olan OTMİ, uluslararası standartlara ve gelişen teknolojiye uygun, güvenli, hızlı ve konforlu yolcu ve yük taşımacılığına imkân sağlayacak.” dedi.

Daha önceleri doğrudan insan eliyle yapılan demiryolu araçları yürüyen aksam, yük dengesi ve olası arıza kontrollerinin OTMİ sayesinde tamamen elektronik sensörler ve akıllı yazılımlar ile trenlerin hareket halindeyken dahi yapılabileceğini kaydeden Bakan Uraloğlu, demiryolu ağının çeşitli noktalarına yerleştirilecek muayene istasyonları ile trenlerin tekerinde oluşması muhtemel çatlak, kırık, aşınma, fren sistemi hataları ve olağandışı ısınmalar gibi kusurların önceden tespit edilebileceğini söyledi.

“YIL SONUNA KADAR DEVREYE ALINACAK”

Yerli ve milli imkanlarla üretilen ve gelişen teknolojinin tüm imkanlarını kullanacak OTMİ sistemleri ile demiryollarında bakım ve onarımda dışa bağımlılığın önüne geçerek işletme maliyetlerini düşüreceklerinin altını çizen Bakan Uraloğlu, TCDD ve TÜBİTAK RUTE arasında OTMİ Geliştirme Projesi protokolünün 2021 yılında imzalandığını anımsattı. Bakan Uraloğlu, “Uygulama yeri olarak seçilen Köseköy İstasyonu’nda çalışmalarımıza devam ediyoruz. Proje kapsamında ilk olarak geliştirdiğimiz Tren Tanıma Pantograf Denetleme ve Tekerlek Apleti Tespit Sistemlerini 2023 yılında devreye almıştık. Şimdi de bu yıl sonuna kadar Fren Sabo, Fren Balata, Disk Asıntı ve Aks Rulman Sıcaklık Ölçüm Sistemlerini devreye almaya planlıyoruz.” diye konuştu.

“SİSTEM ANKARA'’DAN KONTROL EDİLECEK”

Bakan Uraloğlu, geliştirilen sistemlerin Avrupa Birliği Araştırma ve İnovasyon projeleri içerisinde öncelikli projelerden olduğunun altını çizerek, “Yerli ve milli imkanlarla geliştirilen OTMİ tamamen otonom olarak demiryolu araçlarını mevcuttaki muayene istasyonlarından daha ileri seviyede muayene edilebilecek. Toplanan bilgiler, akıllı algoritmalarla makine öğrenmesi ve görüntü işleme teknikleri ile analiz edilerek anomali tespiti yapılabilecek. Bir araçtan toplanan bilgilerin zamana göre değişimi ve tarihçesi toplanarak bakım çalışmaları olası bir arızadan önce yapılabilecek. Böylece araçlardaki kusurlar, büyük kayıplara yol açmadan tespit edilebilecek. OTMİ’ler ile hem tesis edildiği bölgelerden gelen veriler hem de tüm ülke ağındaki sistemlerden gelen verilerle birlikte Ankara’da kurulacak izleme merkezinden takip edilecek. Böylelikle olası raydan çıkmaların önüne geçilmesi sağlanacak.” ifadelerini kullandı.

Anlaşma kapsamında Mini OTMİ tesisleri kurulumu yapılacağını, mevcut hatlara kurulacak istasyonlarda ise lokasyon özelliklerini dikkate alacaklarını kaydeden Bakan Uraloğlu, “Hat kapasitesi ve yoğunluğu, güzergâh üzerinden taşınan yük cinsi, kent içi ve dışına ulaşım yapan hatlar gibi bazı sınıflandırmalar yaparak tren muayene istasyonları kurulumlarını yapacağız.” dedi.


Bursa Karacabey'de Üretim ve İşletme Kooperatifi kuruldu

Manisa’da bir köyün daha su sorunu ortadan kaldırıldı

Bursa Nilüfer Çayı 'Valilik' markajında

TYBB’den Edirne Çıkarması

Sakarya Büyükşehir “ISO 9001:2015” kalite belgesini yeniledi

Sakarya Kıbrıs gazisinin ailesini unutmadı

Kentsel dönüşümde Bursa’ya örnek teşkil ediyoruz

İŞKUR Gençlik'e başvurular başlıyor

Bilecik'te çiftlikte çıkan yangın kontrol altına alındı

DEÜ’den açıklama: Santorini’deki depremler Ege için ne anlama geliyor?

Anadolu’nun güzelliklerini tren camından keşfedin

Antalya Muratpaşa’da üretmenin yaşı yok

Türkiye’nin en büyük afet mutfağı hizmete alındı: Günde 22 bin ekmek üretebiliyor

Manisa Kıbrıs Gazisi Gençer’i andı

Bursa’nın güzellikleri EMİTT’te dünyaya tanıtılıyor

Manisa'da gençlere dijital gelecek için fırsat

Kocaeli'de trafik rahatlayacak!

Düzce Belediyesi'nden önemli uyarı!

Türkiye’de ilk kez Köpekli Labirent Oryantiring yarışması yapıldı

İzmir Karabağlar'da AKUT’a anlamlı ziyaret

Başkan Ergin, Özgür Özel'e Ayvalık çalışmalarını anlattı

CHP İpsala'dan Akın’a ziyaret

Başkan Mesut Ergin'den Ankara çıkarması

Edirne Keşan'dan AK Parti'den CHP'ye 'yol' yanıtı

Demokrat Parti'den CHP'ye geçtiler!

Milletvekili Ün: Ayçiçeği ithalatında dışa bağımlılık artıyor

Mardin’de 'sıra dışı' Başkan

Başkan İsmail Akyıl: “Gazetecilik suç değildir, özgür basın susturulamaz”

AK Parti Grup Başkanvekili: Yargıya müdahale etmekten vazgeçin

TEP Bursa'dan yoksulluğa ve adaletsizliğe tepki

Bursa Karacabey'de Üretim ve İşletme Kooperatifi kuruldu

İstanbul Bakırköy'de sporcular başarıya koşuyor

Anadolu’nun güzelliklerini tren camından keşfedin

Manisa’da bir köyün daha su sorunu ortadan kaldırıldı

Kocaeli'de LGS Merkezi Cumartesi günü kapılarını açıyor

Bursa Nilüfer Çayı 'Valilik' markajında

TYBB’den Edirne Çıkarması

Antalya Muratpaşa’da üretmenin yaşı yok

Sakarya Büyükşehir “ISO 9001:2015” kalite belgesini yeniledi

Sakarya Kıbrıs gazisinin ailesini unutmadı

“Ahşap Ve Biz” sergisi Bursa İnegöl Kent Müzesinde açıldı

Kentsel dönüşümde Bursa’ya örnek teşkil ediyoruz

İŞKUR Gençlik'e başvurular başlıyor

Türkiye’nin en büyük afet mutfağı hizmete alındı: Günde 22 bin ekmek üretebiliyor

Bilecik'te çiftlikte çıkan yangın kontrol altına alındı

Manisa Kıbrıs Gazisi Gençer’i andı

Bursa’nın güzellikleri EMİTT’te dünyaya tanıtılıyor

DEÜ’den açıklama: Santorini’deki depremler Ege için ne anlama geliyor?

Bursa Nilüferli minikler zabıtaları yakından tanıyor

Adnan Özer ile ‘Şairin Şiir Evreni’nde yolculuk

Narin Güran Davası araştırma konusu oldu... O davada verilen cezalar adil mi?

Marmarabirlik: Dane zeytine prim desteği kaldırılmamalı! Bakan Yumaklı'ya rapor sunuldu

Nur Uludağ Kumluca Gençlik Merkezi müdürü olarak görevlendirildi

Bostanlıspor futbolda farklı: 7-2

Evsizler İstanbul'da misafir ediliyor

DOSABSİAD artan yangın tehlikesine karşı harekete geçiyor

Bursa İnegöl'de iki sokakta tek yön uygulaması başladı

Başkan Ergin, Özgür Özel'e Ayvalık çalışmalarını anlattı

SASKİ’den 42 milyonluk dev yatırımda sona gelindi

ÇOCUKLAR OKUL GEZİLERİYLE UZAY BİLİMİ VE TEKNOLOJİYİ KEŞFEDİYOR

Yükleniyor