Regl döneminde hijyen neden önemli?

Regl döneminde hijyen neden önemli?

SAĞLIK 27.05.2025 14:31:27 0
Regl döneminde hijyen neden önemli?

Dünya genelinde kadınların en az yüzde 75’inin hayatlarının bir döneminde genital enfeksiyon geçirdiğine dikkat çeken uzmanlar, genital enfeksiyonların oluşumunda çevresel ve kişisel risk faktörlerinin etkili olduğunu, kişisel risk faktörlerinin başında ise hijyen eksikliğinin geldiğini söyledi.

İSTANBUL (İGFA) - Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Ebelik Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Arzu Akdemir, 28 Mayıs Dünya Regl ve Hijyen Günü vesilesiyle yaptığı açıklamada, regl döneminde hijyenin kadın sağlığı açısından hayati önem taşıdığını vurguladı.

Dr. Öğr. Üyesi Arzu Akdemir, dünyada kadınların en az yüzde 75'inde genital bir enfeksiyon hikayesi bulunduğunu belirterek, “Kadınlarda genital enfeksiyona neden olan faktörler çevresel ve kişisel risk faktörleri olarak gruplandırılabilir. Kişisel riskler ise başta hijyen eksikliği olmak üzere tuvalet sonrası genital bölge temizliğinin uygun bir şekilde yapılmaması, el yıkama alışkanlığının olmaması, genital bölgenin ıslak kalması, uygun iç çamaşırı kullanılmaması, regl hijyenine yeterince dikkat edilmemesi şeklindedir. Regl dönemi özel bakım ve hijyen gerektiren bir dönemdir. Bu dönemde genital bölgede bakterilerin çoğalması için uygun bir ortam oluşur. Hijyen kurallarına dikkat edilmediğinde vajinal mantar, idrar yolu enfeksiyonu gibi çeşitli sağlık sorunlarına neden olabilir. Uzun süre değiştirilmeden kullanılan ped veya tampon kötü koku oluşumuna, ciltte tahrişe neden olabilir.” dedi.

REGL ÜRÜNLERİ ARASINDA FARK VAR MI?

Regl döneminde kullanılan hijyen ürünlerinin genel olarak vajina içine yerleştirilen iç hijyen ürünleri (tampon, menstrüel kap, menstrüel sünger) ve dış hijyen koruması sağlayan ürünler (hijyenik pedler, günlük pedler, menstrüel külotlar) olarak ikiye ayrıldığını kaydeden Dr. Öğr. Üyesi Arzu Akdemir, şöyle devam etti:

“Hijyenik ürün tercihleri, bireysel regl özelliklerine (akış yoğunluğu, süresi vb.), kişisel rahatlığa, kültürel ve sosyoekonomik etkenlere, yaşanılan bölgeye ve sağlık bilgilerine bağlı olarak değişiklik gösterebilmektedir. Sağlık açısından bakıldığında, bazı tek kullanımlık pedlerin içeriğinde yer alan endokrin bozucu kimyasalların uzun vadede sağlık riskleri oluşturabileceği belirtilmektedir. Buna karşın, tekrar kullanılabilir ürünlerin doğru temizlik ve kullanım koşulları sağlandığında, hem çevresel açıdan sürdürülebilir bir alternatif sunduğu hem de ekonomik açıdan uzun vadede avantaj sağladığı ifade edilmektedir. Hijyen ürünlerinin seçiminde sağlık açısından dikkat edilmesi gereken temel nokta, ürünün kullanım talimatlarına uygun şekilde kullanılması, düzenli aralıklarla değiştirilmesi ve gerekli hijyenin sağlanmasıdır.”

Vajina içine yerleştirilen ürünlerde hijyenin çok daha büyük önem taşıdığını vurgulayan Dr. Öğr. Üyesi Arzu Akdemir, “Kullanımdan önce ve sonra mutlaka eller yıkanmalı, ürünün temiz olduğundan emin olunmalıdır. Tampon, 4-6 saatten fazla kullanılmamalıdır. Aksi takdirde, çok nadir de olsa toksik şok sendromu gibi ciddi enfeksiyonlara neden olabilir. Menstrüel kap ise kullanmadan önce ve regl bitince sonra kap, 5-10 dakika kaynatılmalıdır. Her kullanımda da sabun içermeyen suyla yıkanıp tekrar yerleştirilmelidir. Uygun şekilde kullanıldığında menstrüel kap, vajinal floranın dengesini bozmaz. Hatta sentetik ped ve tamponlara göre daha doğaldır. Ancak hijyenine dikkat edilmezse flora bozulabilir. Temiz suya erişimin olmadığı bölgelerde bu ürün kullanılmamalıdır. Bu ürünün uygun şekilde yıkanmadan kullanılması üreme yollarında ciddi enfeksiyonlara neden olabilir. Bu ürünler genellikle çevre bilinci olan, tekrar tekrar ürün almak istemeyen, hareketli yaşamı olan ve ürünü temizleyebileceği koşullara sahip kişiler için uygundur.” diye konuştu.

REGL DÖNEMİNDE GENİTAL BÖLGE TEMİZLİĞİ HER ZAMANKİNDEN DAHA HASSAS OLMALI

Regl döneminde genital bölge temizliğinin her zamankinden biraz daha hassas olması gerektiğini ifade eden Dr. Öğr. Üyesi Arzu Akdemir, “Günde birkaç kez dış genital bölge ılık suyla yıkanmalı. Kokulu sabunlar, duş jelleri veya vajinal temizlik ürünleri, o bölgenin doğal dengesini bozabilir. Bu da mantar ya da bakteriyel enfeksiyonlara yol açabilir. Pamuklu iç çamaşırı kullanmak ve sık değiştirmek de önemlidir. Ayrıca temizlik yapılırken önden arkaya doğru silmek gerekir.” ifadesinde bulundu.

Dr. Öğr. Üyesi Arzu Akdemir, pedlerin genelde 4-6 saatte bir değiştirilmesi gerektiğini belirterek, "Uzun süre aynı pedle kalmak, bakterilerin çoğalmasına ve kötü kokulara neden olur. Ayrıca pişik, tahriş ve enfeksiyon riski artar" dedi.

BAŞKAN YILMAZ’DAN GAZİANTEP FK TARAFTARLARINA VEFA DOLU JEST

BAŞKAN YILMAZ’DAN 15 TEMMUZ MESAJI

Kaymakam Dervişoğlu’ndan Başkan Kocagöz’e ziyaret

Kocagöz, Türkiye’nin hentbol yıldızlarını ağırladı

”Mahallemde Hayat Var” Açık Hava Konserleri Başladı

Keçiören Belediyesi’nden personele sağlıklı yaşam eğitimi

15 Temmuz Şehitleri dualarla anıldı

TEVFİK HOCA ALANYA EVİ YENİLENEN YÜZÜYLE HİZMETE AÇILDI

Özel çocuklara unutulmaz binicilik deneyimi

Üniversite kavşağında peyzaj çalışmaları başladı

Ambalaj Tasarımı Ulusal Öğrenci Yarışması'nda 18 finalist belli oldu

Edirne Keşan'de Yeni Mahalle Muhtarlığı yeni yerinde

Muğla’da minik eller umut ekiyor

Eskişehir’de emekli vatandaşlara yeni nefes

İzmir'de yanan ormanda kamp ile farkındalık

İzmir Bergama'daki orman yangını kontrol altında

Bursa Osmangazi'de gezici kütüphane çocukları masallar ile buluşturdu

Gaziantep’ten umut yayıldı: Buğday Tanesi Merkezi'nden 11 ile destek

İGF Bölge Başkanları atamaları yapıldı

Bursa Yenişehir'in kalbi çiçek açtı

Dervişoğlu’ndan hükümete sert eleştiriler... "Biz doğru yoldayız!"

Bahçeli DEM heyetini kabul etti

CHP’li Sarıbal’dan mısır ithalatı tepkisi

Ümit Özdağ: DAM ülkemize hayır getirmeyecek!

İYİ Parti Edirne'de ticaret, tarım ve turizmi konuştu

Bahçeli: 15 Temmuz, Türk Milletinin destansı direnişinin simgesidir

'Tutsak Muhittin Böcek'ten Antalyalılara mesaj

Zafer Partisi Edirne İl Başkanı Konak: Şehitlerimizin acısı gündemimiz, Edirne’ye yatırım şart

Edirne'de CHP'li Milletvekili Yazgan’dan Celil Özcan destek

Ümit Özdağ: AKP-MHP-DEM ittifakının sonuna kadar karşısındayım

BAŞKAN YILMAZ’DAN GAZİANTEP FK TARAFTARLARINA VEFA DOLU JEST

BAŞKAN YILMAZ’DAN 15 TEMMUZ MESAJI

Kaymakam Dervişoğlu’ndan Başkan Kocagöz’e ziyaret

Kocagöz, Türkiye’nin hentbol yıldızlarını ağırladı

”Mahallemde Hayat Var” Açık Hava Konserleri Başladı

Keçiören Belediyesi’nden personele sağlıklı yaşam eğitimi

15 Temmuz Şehitleri dualarla anıldı

Deniz ve havuzda göz sağlığını korumak için uzmanından öneriler

Ambalaj Tasarımı Ulusal Öğrenci Yarışması'nda 18 finalist belli oldu

TEVFİK HOCA ALANYA EVİ YENİLENEN YÜZÜYLE HİZMETE AÇILDI

Özel çocuklara unutulmaz binicilik deneyimi

Üniversite kavşağında peyzaj çalışmaları başladı

Bolu 2.Komando Tugayı şehitlerinin isimleri kavşaklarda yaşatılacak

Yerli yatırımcıların pay senedi varlıkları 4 trilyon TL'ye yaklaştı

1,4 milyar TL'lik SED ödemeleri hesaplarda

Dervişoğlu’ndan hükümete sert eleştiriler... "Biz doğru yoldayız!"

Bahçeli DEM heyetini kabul etti

Öğretmenlerin il içi atama sonuçları belli oldu

Edirne Keşan'de Yeni Mahalle Muhtarlığı yeni yerinde

CHP’li Sarıbal’dan mısır ithalatı tepkisi

Online yemek platformları esnafı zora sokuyor!

İletişim Başkanı Duran'dan İsrail’in Suriye saldırılarına kınama

BAE Başkanı Ankara'da

Yaz serinliği göz sağlığınızı tehdit etmesin: 6 koruyucu öneri

Osnabrück ve Çanakkaleli gençler meclis toplantısında buluştu

Edirne’de belediyecilik dijitalleşiyor: E-Ruhsat ve E-Çap tanıtıldı

Ayvalık'ta yasa dışı trol ağı tespit edildi, denizden çıkarıldı

Denizli'de meclis yayınlarında işaret dili desteği

Sakarya Kaynarca’da asfalt mesaisini sürdürüyor

Muğla’da minik eller umut ekiyor

Yükleniyor