Tarih: 25.10.2024 12:15

İlaç fiyatları artarken piyasada ilaç bulmak hala sıkıntılı!

Facebook Twitter Linked-in

UBA/(ESKİŞEHİR) - 9. Bölge Eskişehir Eczacılar Odası İkinci Başkanı Nagehan Kaya Şentürk şu ifadeleri kullandı;

“İlaç Euro kuru güncellemesi yapıldı ancak biz bugün itibariyle daha da zor duruma düştük. Çünkü ilaç tedariği bugün itibariyle depolardan ve firmalardan neredeyse sıfır seviyesine indi. Zam beklentisi nedeniyle, depolar ve firmalar bu duruma tamamen ticari açıdan yaklaşıyor ve halk sağlığını öncelikli görmüyorlar. Bu nedenle, zaten bir aydır az miktarda bulabildiğimiz ilaçları bugün hiç bulamaz hale geldik.

Umarım bu güncelleme sonrasında bir fayda sağlar ve bir nebze olsun ilaç bulabiliriz. İthal ürünlerde sorun yaşamaya devam edeceğimizi düşünüyoruz, ancak piyasayı bir nebze rahatlatmasını umuyoruz. Güncellemenin ilaç fiyatlarına nasıl yansıyacağına gelince, güncelleme oranında bir zam bekleniyor. Euro kuru 17.35’ten 21.62’ye çıktı; bu, yaklaşık %23-23.5’lik bir artış anlamına geliyor ve ilaç fiyatları da aynı oranda yükselecek.

Özellikle soğuk havaların etkisini artırması ile birlikte insanların ilaç bulmakta zorluk yaşayacağını düşünüyoruz. Güncel Euro kuru şu anda otuz 37 TL seviyelerinde seyrediyor. Ancak bizim ilaç fiyatlarını belirlemede kullandığımız kuru en son 21.62 olarak güncellediler. Bu, hâlâ güncel kurun neredeyse yarısı kadar.

Sektör yetkilileriyle görüştüğümüzde ilaç firmalarının konuya yaklaşımları genellikle ruhsatlarını kaybetmemek için burada sınırlı miktarda ilaç üretmek şeklinde oluyor. Ancak, ticari kaygılar nedeniyle üretilen ilaçların büyük bir kısmı yurt dışına gönderiliyor. Bu durum, iç piyasadaki ilaç miktarının azalmasına neden oluyor. Nüfus artıyor, kış mevsiminde hastalıklar zirve yapıyor ve ihtiyaç çok fazla. Ancak üretilenlerin büyük bir kısmı yurtdışına gittiği için iç piyasada ilaç kıtlığı yaşanıyor. Hastalar eczane eczane dolaşarak ilaç arıyorlar, ancak biz eczacılar olarak verilen sınırlı miktarlarda ilaçla (günlük veya haftalık kotalar) yetinmek zorunda kalıyoruz.

Vatandaşların aşı bulma konusunda da sıkıntı yaşadıklarını gözlemliyoruz. Bebek aşıları dışındaki aşılar, örneğin tetanos veya HPV gibi ithal aşılar, fiyatlandırmadaki sıkıntılar nedeniyle sınırlı miktarda ithal ediliyor. Bu da aşı tedarikini zorlaştırıyor ve aynı sebeple aşı bulmakta zorlanıyoruz.”EHİR) - 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —