En fazla artış 40'lık konteynerlerde

En fazla artış 40'lık konteynerlerde

EKONOMİ 3.02.2025 13:52:37 0
En fazla artış 40

2024 yılında limanlarda elleçlenen yük miktarının 531 milyon 737 bin 358 tona ulaşırken, elleçlenen konteyner miktarı ise 13 milyon 529 bin 729 TEU’ya yükseldi.

ANKARA (İGFA) - Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 2024 yılı denizcilik istatistiklerini değerlendirdi.

Türkiye'nin deniz ticaretinden daha fazla pay alması için çalışmalarını sürdürdüklerini ifade eden Uraloğlu, “Limanlarda elleçlenen yük miktarı bir önceki yıla göre yüzde 2 artarak 531 milyon 737 bin 358 tona ulaştı. Elleçlenen konteyner miktarı ise bir önceki yıla göre yüzde 7,8 artarak 13 milyon 529 bin 729 TEU’ya yükseldi.” dedi.

“YURT DIŞI YÜK TAŞIMALARI 399 MİLYON 414 BİN 557 TON OLDU”

2024 yılında yurt dışı limanlarına giden yük miktarının bir önceki yıla göre yüzde 5 artışla 142 milyon 278 bin 137 ton olarak gerçekleştiğini belirten Uraloğlu, “Yurt dışı limanlardan limanlarımıza gelen yük miktarı ise bir önceki yıla göre yüzde 0,4 artarak 257 milyon 136 bin 420 ton olarak gerçekleşti. 2024 yılında deniz yolu ile yapılan yurt dışı yük taşımaları bir önceki yıla göre yüzde 2,0 artarak 399 milyon 414 bin 557 ton oldu.” dedi.

ALİAĞA BÖLGE LİMAN BAŞKANLIĞI ZİRVEDE

Bölge liman başkanlıkları bazında ise 2024 yılında en fazla yük elleçlemesinin 86 milyon 295 bin 565 ton yük ile Aliağa Bölge Liman Başkanlığı idari sınırlarında faaliyet gösteren liman tesislerinde gerçekleştiğini belirten Bakan Uraloğlu, “Aliağa Bölge Liman Başkanlığını 83 milyon 787 bin 739 ton ile Kocaeli Bölge Liman Başkanlığı ve 68 milyon 563 bin 930 ton ile İskenderun Bölge Liman Başkanlığı takip etti" dedi.

Bakan Uraloğlu, 2024 yılında limanlarda deniz yoluyla yapılan transit yük taşımalarının 69 milyon 64 bin 361 ton, kabotajda taşınan yük miktarının ise 63 milyon 258 bin 440 ton olarak gerçekleştiğini ifade etti.

EN FAZLA ARTIŞ 40’LIK KONTEYNERLERDE

Bakan Uraloğlu, 2024 yılında taşınan yük cinsleri bazında bir önceki yıla göre en fazla artış gösteren yük cinslerinin sırasıyla; 7,1 milyon tonluk artışla 40’lık konteynerler, 2,9 milyon ton artışla konteyner taşıması yapan treylerler ve 2,3 milyon tonluk artışla 20’lik konteynerler olduğunu belirtti. Bakan Uraloğlu, söz konusu yılda konteynerde ve araçlarda taşınan yükler hariç tutulduğunda, portland çimentonun 9 milyon 779 bin 766 ton ile limanlardan yurt dışına gitmek üzere gemilerle en fazla taşınan yük cinsi olduğunu ifade ederek, “Portland çimentoyu motorin ile klinker yük cinsleri takip etti. Ham petrol, yurt dışından limanlarımıza gelen gemilerde en fazla taşınan yükler arasında ilk sırada yer aldı. Bunu sırasıyla, briketlenmemiş taşkömürü ve hurda demir takip etti." açıklamasında bulundu.

EN FAZLA YÜK RUSYA’DAN

Bakan Uraloğlu, 2024 yılında limanlardan yurt dışına gitmek üzere yapılan yüklemelerde en fazla yük taşımasının İtalya'ya yapılan taşımalarda gerçekleştirildiğini, bunu ABD’ye ve İspanya’ya yapılan taşımaların takip ettiğini belirtti. Deniz yolu ile limanlara gelen en fazla yükün sırasıyla Rusya'dan, ABD’den ve Mısır’dan yapılan taşımalar olduğunu belirten Uraloğlu, 2024 limanlarımızda elleçlenen 399 milyon 414 bin 557 ton yurt dışı yükünün yüzde 7,5’i Türk bayraklı gemilerle taşındığını, Türk bayraklı gemiler ile yapılan yurt dışı taşımaları 30 milyon 59 bin 943 ton, yabancı bayraklı gemiler ile yapılan yurt dışı taşımaları da 369 milyon 354 bin 614 ton olarak gerçekleştiğini kaydetti.


Büyükşehir Pamukova’ya yeni bir sosyal tesis kazandırıyor

BAŞKAN ÜNLÜCE ÇAMLICA PAZARINDA

Söğütlü, Söğütlü Mahallesi Nazım İmar Planı Değişikliği

Camili’nin 6 bin metrelik yeni kanalizasyon hattının yüzde 50’si tamam

Asrın Felaketinin Yıl Dönümünde Kapıçam’a Ücretsiz Seferler Düzenlenecek

Başkan Bora Balcıoğlu’nun Yakın Koruması Türkiye Kick Boks Şampiyonası’nda Bronz Madalya Kazandı

Başkan Büyükkılıç: “70 Milyon TL’lik Su Kayıp Kaçağını Önledik”

Başkan Büyükkılıç’a, Türkiye’nin Dört Bir Yanından Gelen Ziyaretçilerden “Erciyes” Teşekkürü

ANKARA AMATÖR SPOR KULÜPLERİ ŞİDDETE “HAYIR” DEDİ

BÜYÜKŞEHİR EKİPLERİ SÖMESTR TATİLİNDE ÇALIŞMALARINI YOĞUNLAŞTIRDI

İETT'den Barış Manço'ya vefa otobüsü

Kamu Birliği Konfederasyonu MYK Yönetimine Kahramanmaraşlı Ekrem Aydın seçildi

Kocaeli İzmit Belediyesinden Ramazan dayanışması

Otizm Spor ve Yaşam Evi ile Onur’un hayatı değişti

Beslenme Saati'nde yeni dönem başlıyor

Konya Büyükşehir Bayırbucak Türkmeni yetim çocukları Konya'da ağırladı

Mardin'de 2024'te 345 proje uygulandı

İzmit Belediye Tiyatrosu Geyve'de güldürdü

Malatya'da Cami Projesi’nde çalışmalar sürüyor

Dünya Sulak Alanlar Günü, 'Flamingo Şenliği' ile kutlandı

Milletvekili Ün: Ayçiçeği ithalatında dışa bağımlılık artıyor

Mardin’de 'sıra dışı' Başkan

Başkan İsmail Akyıl: “Gazetecilik suç değildir, özgür basın susturulamaz”

AK Parti Grup Başkanvekili: Yargıya müdahale etmekten vazgeçin

TEP Bursa'dan yoksulluğa ve adaletsizliğe tepki

Dervişoğlu'ndan 'kaçış planı' iddiası!

A Parti'den İzmir'in patronuna sert çıkış: Tugay’ın yönetimi zulmün mimarıdır

DSP Genel Başkanı: Ümidimiz gerçeklerin gün yüzüne çıkarılması

CHP'li İl Genel Meclis Üyeleri açılmayan yolu sordu!

CHP'li Karasu'dan Bakan Uraloğlu'na 'UTTS' soruları

Büyükşehir Pamukova’ya yeni bir sosyal tesis kazandırıyor

BAŞKAN ÜNLÜCE ÇAMLICA PAZARINDA

Söğütlü, Söğütlü Mahallesi Nazım İmar Planı Değişikliği

Camili’nin 6 bin metrelik yeni kanalizasyon hattının yüzde 50’si tamam

Asrın Felaketinin Yıl Dönümünde Kapıçam’a Ücretsiz Seferler Düzenlenecek

Başkan Bora Balcıoğlu’nun Yakın Koruması Türkiye Kick Boks Şampiyonası’nda Bronz Madalya Kazandı

6 Şubat tatiline Kahramanmaraş ile Malatya da dahil oldu

Başkan Büyükkılıç: “70 Milyon TL’lik Su Kayıp Kaçağını Önledik”

Başkan Büyükkılıç’a, Türkiye’nin Dört Bir Yanından Gelen Ziyaretçilerden “Erciyes” Teşekkürü

ANKARA AMATÖR SPOR KULÜPLERİ ŞİDDETE “HAYIR” DEDİ

BÜYÜKŞEHİR EKİPLERİ SÖMESTR TATİLİNDE ÇALIŞMALARINI YOĞUNLAŞTIRDI

Büyük Usta Etem Çalışkan Son Yolculuğuna Uğurlandı

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Güçlü Türkiye idealine kenetlendik

Kayseri’de Atıktan Enerjiye “Büyükşehir” Başarısı

İETT'den Barış Manço'ya vefa otobüsü

ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİNDEN KIRSALA DÖNÜŞE DESTEK

Başkan Çalık İstanbul’da hizmetle dolu 6 yılı paylaştı

Aydınlı Efeler'den 'Güldür Güldür' tepki!

Kamu Birliği Konfederasyonu MYK Yönetimine Kahramanmaraşlı Ekrem Aydın seçildi

Ahmed Şara 4 Şubat'ta Türkiye'de... Suriye'den tarihi ziyaret

Deprem Şehitleri Dualarla Yâd Edilecek

Çocuklar doğayla buluşacak

Kocaeli İzmit Belediyesinden Ramazan dayanışması

CHP MİLLETVEKİLLERİNDEN BAŞKAN BALABAN’A ZİYARET

‘Spor Antalya Mahallemde’ Yeşilbayır’da

Muğla Büyükşehir yerelden genele tanıtım atağında

BAŞKAN ÜNLÜCE SOKAK HAYVANLARI İÇİN VERDİĞİ SÖZÜ DE YERİNE GETİRİYOR

Başkan Kaya, yenilenen Kireçhane Köylü Pazarını hizmete açtı

ESKİŞEHİR’İN İLÇELERİ “LÜKÜS HAYAT” OYUNUNDA BULUŞTU

İETT’DEN BARIŞ MANÇO’YA VEFA OTOBÜSÜ

Yükleniyor