Çin'in boşalttığı alanı Türk üretici doldurabilir

Çin'in boşalttığı alanı Türk üretici doldurabilir

Tarih: 19.04.2025 13:53 Güncelleme: 19.04.2025 13:53
Çin

E-ticaret sektörünün gündeminde, Trump'ın ek gümrük tarifelerinin ortaya çıkarabileceği senaryolar var. Ticimax CSO’su Ceyhun Turan, “ABD’li tedarikçiler ve e-ticaret satıcıları için alternatif kaynak ülke arayışı hızlanabilir. Türkiye bu noktada stratejik bir avantaja sahip olabilir. Çin'in boşalttığı alanı Türk üretici doldurabilir” dedi.

İZMİR (İGFA) - E-ticaret sektörünün gündeminde, Trump'ın ek gümrük tarifelerinin ortaya çıkarabileceği senaryolar var. Ticimax CSO’su Ceyhun Turan, “ABD’li tedarikçiler ve e-ticaret satıcıları için alternatif kaynak ülke arayışı hızlanabilir. Türkiye bu noktada stratejik bir avantaja sahip olabilir. Çin'in boşalttığı alanı Türk üretici doldurabilir” dedi.

Trump'ın ek gümrük tarifelerinin e-ticarette küresel tedarik zincirine nasıl yansıyacağı merak konusu. Sektör paydaşlarının gündeminde, Türkiye'deki e-ticaret oyuncuları için nasıl riskler doğurur ve e-ticaret firmaları için mali yük oluşturur mu gibi sorular var.

Trump döneminde devreye giren ek gümrük tarifelerinin, küresel tedarik zincirinde dalgalanmalara yol açtığını ve bu dalgaların elbette Türkiye’deki e-ticaret oyuncularını da etkileyebileceğini ifade eden Ticimax CSO’su Ceyhun Turan, “Özellikle ithalata dayalı çalışan firmalar, ürün maliyetlerindeki artış ve tedarik sürelerindeki uzama nedeniyle karlılık konusunda zorlanabilir. Lojistik maliyetlerinin yükselmesi ve alternatif tedarikçilerle çalışma ihtiyacı da operasyonel yükü artırabilir. Ancak bu tabloyu bir risk kadar fırsat olarak da görmek mümkün. Türkiye’deki e-ticaret firmaları, bu gelişmeleri yerli üreticilerle daha yakın çalışmak, tedarik zincirini çeşitlendirmek ve dijital ihracat stratejilerini güncellemek için bir fırsata çevirebilir. Doğru adımlar atıldığında, bu süreç daha sürdürülebilir ve esnek bir büyüme modeli oluşturmak için bir dönüm noktası olabilir” dedi.

ÇİN’İN BOŞALTTIĞI ALANI TÜRK ÜRETİCİ DOLDURABİLİR

Trump yönetiminin, 2 Mayıs'tan itibaren Çin'den gelecek küçük paketlere uygulanan vergiyi yüzde 120'ye çıkarmasının da Çin menşeili ürünlerin ABD pazarında dezavantajlı hale gelmesine neden olması bekleniyor. Bu durumun Türkiye menşeili ürünlere ilgiyi artırabileceğine işaret eden Turan, “Çünkü bu durum Çin menşeli ürünlerin ABD pazarında rekabet gücünü ciddi şekilde zayıflatıyor. Dolayısı ile tedarikçiler ve e-ticaret satıcıları için alternatif kaynak ülkeler arayışını hızlandırabilir. Türkiye, bu noktada stratejik bir avantaja sahip olabilir. Çünkü Türkiye, hem üretim kapasitesi hem de coğrafi konumu ile AB ve ABD’ye görece hızlı erişim sağlayabilen, gümrük avantajları açısından Çin'e kıyasla daha uygun maliyetli olabilecek bir alternatif olarak öne çıkıyor. Özellikle tekstil, ev ürünleri, takı, doğal kozmetik gibi kategorilerde Türkiye menşeili ürünlerin ABD’li satıcılar ve tüketiciler nezdinde daha cazip hale gelmesi mümkün. Eğer Türkiye’deki üreticiler ve e-ihracat yapan firmalar bu fırsatı doğru şekilde değerlendirirse, ABD pazarında Çin’in boşalttığı alanları doldurabilirler. Bu da e-ticaret altyapı sağlayıcıları olarak bizim için, hem ABD pazarına yönelik çözümler geliştirme hem de Türk firmaların uluslararası pazarlara entegrasyonunu hızlandırma adına önemli bir fırsat doğurur” diye konuştu.

TÜRKİYE LEHİNE BİR AVANTAJA DÖNÜŞEBİLİR

Trump yönetiminin Çin'den gelen küçük paketlere uyguladığı yüksek vergiler ve artan posta maliyetlerinin, özellikle Temu, Shein, AliExpress gibi Çin merkezli e-ticaret devlerinin ABD pazarındaki rekabet gücünü zayıflatabileceğine de vurgu yapan Turan şunları aktardı: “Bu gelişme, düşük fiyat ve hızlı gönderim üzerine kurulu iş modellerini sarsarken, alternatif tedarikçi arayışını da hızlandırıyor. Türkiye hem coğrafi konumu hem üretim kapasitesiyle bu noktada önemli bir fırsat yakalayabilir. Yerli e-ticaret platformları ve üreticiler, lojistik ve dijital altyapılarını güçlendirerek bu boşluğu doldurabilir, özellikle ABD ve Avrupa pazarlarında daha görünür hale gelebilir. Bu süreç, doğru stratejilerle yönetildiğinde, küresel oyuncularla rekabette Türkiye lehine bir avantaja dönüşebilir.”

Büyükşehir’den arefe günü mezarlıklara ücretsiz ulaşım

EKONOMİYİ RÖTARA SOKAN RANT TRAFİĞİ Çetin Ay / BWA BAŞKANI

Büyükelçi Viktor Mátis, Eskişehirli gençlerle buluştu

Eskişehir'de yollar bisikletlerin

Erzurum'a elektrikli dev yatırım

Erzurum'da Doğu Anadolu Canlı Hayvan Borsası'na büyük ilgi

Erzurum Büyükşehir dar gelirlilerin yüzünü güldürdü

Diyarbakır'da ‘Seni Baharmışın Gibi’ başlıklı sergi açıldı

Diyarbakır Büyükşehir'den anız yangınlarına karşı uyarı

Diyarbakır Büyükşehir'den çifte asfalt çalışması

Denizli Büyükşehir’den bayramda ücretsiz ulaşım kolaylığı

Diyarbakır Büyükşehir şampiyon sporcuları ağırladı

Denizli Büyükşehir’den TYT yaz kampı

Denizli Büyükşehir’de renkli bayramlaşma

Denizli, Uluslararası Bıçak Festivali’nde göz doldurdu

Balıkesir Erdek'e yepyeni çehre

Balıkesir Balya turistlerin akınına uğrayacak

10’un Yerel Tiyatro Günleri’ne sanatseverlerden yoğun ilgi

HALK PLAJLARI SEZONA HAZIR

Büyükşehir Personeline İş Sağlığı ve Güvenliği Semineri Düzenlendi

Büyükşehir’den arefe günü mezarlıklara ücretsiz ulaşım

EKONOMİYİ RÖTARA SOKAN RANT TRAFİĞİ Çetin Ay / BWA BAŞKANI

EKONOMİYİ RÖTARA SOKAN RANT TRAFİĞİ Çetin Ay / BWA BAŞKANI

Büyükelçi Viktor Mátis, Eskişehirli gençlerle buluştu

Eskişehir'de yollar bisikletlerin

Erzurum'a elektrikli dev yatırım

Erzurum'da Doğu Anadolu Canlı Hayvan Borsası'na büyük ilgi

Erzurum Büyükşehir dar gelirlilerin yüzünü güldürdü

Diyarbakır'da ‘Seni Baharmışın Gibi’ başlıklı sergi açıldı

Diyarbakır Büyükşehir'den anız yangınlarına karşı uyarı

Diyarbakır Büyükşehir'den çifte asfalt çalışması

Denizli Büyükşehir’den bayramda ücretsiz ulaşım kolaylığı

Diyarbakır Büyükşehir şampiyon sporcuları ağırladı

Denizli Büyükşehir’den TYT yaz kampı

Denizli Büyükşehir’de renkli bayramlaşma

Denizli, Uluslararası Bıçak Festivali’nde göz doldurdu

Balıkesir Erdek'e yepyeni çehre

Balıkesir Balya turistlerin akınına uğrayacak

10’un Yerel Tiyatro Günleri’ne sanatseverlerden yoğun ilgi

HALK PLAJLARI SEZONA HAZIR

Büyükşehir Personeline İş Sağlığı ve Güvenliği Semineri Düzenlendi

Büyükşehir’den arefe günü mezarlıklara ücretsiz ulaşım

Balıkesir'de Başkan Ahmet Akın şehitleri unutmadı

KURBAN BAYRAMI KUTLAMA MESAJI

MESKİ; İnsu, Kocahamzalı, Emirler ve Çavak Mahallelerine Yeni İçme Suyu Hattı Kazandırdı

Antalya Büyükşehir’den üreticiye ipek böceği beslenme tablası

Yetim Ailelerimize Canlı Kurbanlık Dağıttık

ALTINORDU BELEDİYESİ’NDEN YAZ FUTBOL OKULU

Antalya Büyükşehir sosyal tesisleri bayramda hizmette

Daha Yeşil Antalya İçin En Güzel Tasarım Yarışması sonuçlandı

Antalya Büyükşehir raylı sistem işletmecilerini ağırladı

BAŞKAN YILMAZ VE ŞAHİN VATANDAŞLARLA BAYRAMLAŞTI

Yükleniyor

  • Cumartesi 25.2 ° / 17.4 ° Güneşli
  • Pazar 25.6 ° / 17.4 ° Güneşli
  • Pazartesi 27 ° / 17.9 ° Güneşli

Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 36 30 1 5 60 95
2.Fenerbahçe 36 26 4 6 51 84
3.Samsunspor 36 19 10 7 14 64
4.Beşiktaş 36 17 8 11 23 62
5.İstanbul Başakşehir 36 16 14 6 4 54
6.Eyüpspor 36 15 13 8 5 53
7.Trabzonspor 36 13 11 12 13 51
8.Göztepe 36 13 12 11 9 50
9.Rizespor 36 15 17 4 -6 49
10.Kasımpaşa 36 11 11 14 -1 47
11.Konyaspor 36 13 16 7 -5 46
12.Alanyaspor 36 12 15 9 -7 45
13.Kayserispor 36 11 13 12 -12 45
14.Gazişehir Gaziantep 36 12 15 9 -5 45
15.Antalyaspor 36 12 16 8 -25 44
16.Bodrum FK 36 9 17 10 -17 37
17.Sivasspor 36 9 19 8 -16 35
18.Hatayspor 36 6 22 8 -27 26
19.Adana Demirspor 36 3 28 5 -58 2