Bursa Teknik’te hafızayı tazeleyen panel

Bursa Teknik’te hafızayı tazeleyen panel

Tarih: 13.07.2025 16:09 Güncelleme: 13.07.2025 16:09
Bursa Teknik’te hafızayı tazeleyen panel

Bursa Teknik Üniversitesinde (BTÜ) düzenlenen “15 Temmuz’un Sosyo-Politik Anatomisi” başlıklı panelde, 15 Temmuz 2016 tarihinde yaşanan hain darbe girişimi, sosyolojik ve siyasal boyutlarıyla ele alındı. Konuşmacılar, “Unutulan darbeler tekrarlanır” diyerek, 15 Temmuz’da yaşananların unutulmaması ve anlatılması gerektiğine vurgu yaptı. 

BTÜ’de 15 Temmuz’un Sosyo-Politik Anatomisi Ele Alındı

BURSA (İGFA) - Bursa Teknik Üniversitesinde “15 Temmuz’un Sosyo-Politik Anatomisi” başlıklı panel düzenlendi. Mimar Sinan Yerleşkesi Turkuaz Salon’da gerçekleşen panele; BTÜ Rektörü Prof. Dr. Naci Çağlar, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Beyhan Bayhan, Prof. Dr. Barış Tamer Tonguç, Genel Sekreter Selim Uzun, il protokolü, akademik ve idari personel katıldı. Gazeteci ve iletişimci Ferhat Murat’ın moderatörlüğünde gerçekleşen panelde; İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Turgay Yerlikaya ve Cumhurbaşkanlığı Sosyal Politikalar Kurulu Üyesi Dr. Murat Yılmaz konuşmacı olarak yer aldı. Panelin açılışında konuşan Ferhat Murat, “Unutulan darbeler tekrarlanır” diyerek tehdittin hala sürdüğünü söyledi. Türkiye’nin jeopolitik konumu ve stratejik önemi nedeniyle her zaman hedefte olduğunu vurgulayan Murat, “Türkiye, her açıdan çok önemli bir ülke. Ne zaman Batı’nın çıkarlarına set çekebilecek bir adım atsa, tıpkı 15 Temmuz’da olduğu gibi çeşitli senaryolar devreye sokuluyor” dedi. Konuşmasında önümüzdeki döneme ilişkin uyarılarda da bulunan Murat, “Önümüzdeki 8 yıl, Türkiye açısından kritik bir dönem olacak. Bu süreçte pek çok alanda önemli atılımlar yapılması bekleniyor. Dolayısıyla daha dikkatli olmamız gerekiyor” ifadelerini kullandı.

DOÇ. DR. YERLİKAYA: FETÖ BATI TARAFINDAN DESTEKLENEN BİR APARAT

FETÖ’nün devlet yapısına nasıl sızdığını, bu yapılanmanın dini alanı nasıl istismar ettiğini ve Türkiye’yi bir askeri darbe ile ele geçirme hedefini nasıl kurguladığını anlatan Doç. Dr. Turgay Yerlikaya, FETÖ’nün dini bir cemaat yapısı görüntüsüyle Batı tarafından desteklenen bir aparat olduğunu kaydetti. FETÖ’nün özellikle 2000’li yıllardan sonra Batı'da "ılımlı İslam" modeli olarak pazarlandığını ve bu sebeple hem siyasal hem finansal destek gördüğünü ifade eden Doç. Dr. Yerlikaya, “FETÖ, doğrudan Batı’nın desteklediği bir siyasal aparat olarak konumlandı. İslamofobi’nin zirve yaptığı dönemlerde bile bu örgüt Batı’da meşruiyet kazandı” diye konuştu.

“TAKİYE İLE SIZAN BİR YAPI, HALKIN DİRENİŞİYLE DURDURULDU”

FETÖ’nün en tehlikeli yönlerinden birinin takiye siyaseti olduğunu söyleyen Doç. Dr. Yerlikaya, örgütün yıllar içinde gizli bir yapılanmayla siyasete, bürokrasiye, medyaya, eğitim kurumlarına ve uluslararası kuruluşlara sızdığını belirtti. Türkiye'nin farklı dönemlerinde karşılaştığı krizlerin arkasında benzer yapıların olduğunu dile getiren Yerlikaya, “Türkiye kendi bağımsız politikalarını inşa etmeye başladığı andan itibaren bu tür yapılar devreye sokulmuştur. FETÖ de bu aparatların en organize olanlarından biridir” şeklinde konuştu. 15 Temmuz darbe girişimini diğer askeri müdahalelerden ayıran en temel özelliğin, halkın doğrudan devreye girerek Türkiye’ye sahip çıkması olduğunu da belirten Yerlikaya, “Bu mücadelenin hikâyesini anlatmaya devam etmeliyiz” ifadelerini kullandı.

DR. MURAT YILMAZ: BAĞIMSIZ TÜRKİYE YOLUNDA HER ZAMAN DIŞ MÜDAHALELERE MARUZ KALDIK

Cumhurbaşkanlığı Sosyal Politikalar Kurulu Üyesi Dr. Murat Yılmaz, Türkiye'nin bağımsızlık yönünde attığı her stratejik adımda dış müdahalelere maruz kaldığını belirterek, Batı’nın demokrasi ve hukuk gibi değerleri yalnızca kendi çıkarlarıyla örtüştüğü sürece savunduğunu vurguladı. Yılmaz, FETÖ’nün 27 Mayıs darbesini model aldığını da belirterek, “Yurtta Sulh Konseyi adını verdikleri yapı, 38 kişilik bir kadroyla hazırlandı. O bildiride kullanılan dil ve darbe mantığı, doğrudan 27 Mayıs zihniyetini yansıtıyordu” dedi. Batı’nın seçilmiş iktidarı yaftalarken, darbe yapan FETÖ’yü ‘kültürel İslam’ın temsilcisi’ olarak yücelttiğinin altını çizen Dr. Yılmaz, bu açık çelişkiye de dikkat çekti.

“BUGÜN TERÖRSÜZ TÜRKİYE’YE DOĞRU İLERLİYORUZ”

Türkiye’nin bugün geldiği noktada, hem FETÖ ile mücadelede hem de diğer terör örgütleriyle olan mücadelesinde önemli bir aşamaya geldiğini belirten Dr. Murat Yılmaz, “Bugün terörsüz Türkiye idealine ulaşmak üzereyiz. Bu çok büyük bir başarıdır. Ancak bu tür yapılar her an yeniden ortaya çıkabilir. O yüzden dikkatli olmalıyız” dedi. Son olarak, 15 Temmuz’un gelecek nesillere anlatılmasının hayati önem taşıdığını vurgulayan Dr. Yılmaz, “15 Temmuz, bizim hikâyemizdir. Demokrasiye, bağımsızlığa, vatanımıza sahip çıkışın destanıdır. Bu mücadeleyi unutmamalı, unutturmamalıyız. Çünkü bu bilinç, bizi benzer tehditlerden koruyacak en güçlü kalkandır” dedi.

Soru-cevap bölümüyle devam eden panel, BTÜ Rektörü Prof. Dr. Naci Çağlar’ın konuşmacılara plaket takdiminin ardından toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi.

İzmir İklim İçin Yurttaş Meclisi'nden 11 maddelik bildiri

Türkiye'nin eğitim teknolojileri Dubai'de tanıtıldı

Türk Kadınlar Birliği Parkı Bolu'da Açıldı

Zorunlu kış lastiği uygulaması 15 Kasım'da başlıyor

İstanbul Maltepe'nin ihtiyar delikanlıları ve altın kızları unutulmadı

Ankara Keçiören'de Başkan Özarslan'dan mahalle buluşmalarına devam

Hasta ve yakınları Kocaeli'nin baş tacı

Myra'da Terrakotta Heykelcikleri Sergisi Açıldı

Hacı Musa Mahallesi'ne 2 Bin Metrelik İçme Suyu Hattı

Kütahya'da 200 Fidan Toprakla Buluştu

Konya Karatay'da sinema gösterimlerine yoğun ilgi

Bursa Nilüfer’de toplumsal rollerin sahnelenişi konuşuldu

Adalet Bakanı Tunç, OECD Toplantısında Adalete Erişim ve Gazze'deki Durumu Değerlendirdi

Akdeniz Belediyeler Birliği'nden Belediye Personeline Mevzuat Eğitimi

Uçak kazasında şehit olan iki subay Eskişehir’de karşılandı

Manisalı Öğrenci Hackathon'da Türkiye Birincisi Oldu

Şanlıurfa'da Kalıcı Yapay Zekâ Bölümü Kuruluyor

Namağlup Sakarya potada Beylikdüzü’nü konuk ediyor

Sakarya Büyükşehir'den Akyazı Beldibi'ye üst yapı dokunuşu

Pamukkale'de Atatürk 87. Ölüm Yıl Dönümünde Anıldı

İzmir İklim İçin Yurttaş Meclisi'nden 11 maddelik bildiri

Türkiye'nin eğitim teknolojileri Dubai'de tanıtıldı

Türk Kadınlar Birliği Parkı Bolu'da Açıldı

Zorunlu kış lastiği uygulaması 15 Kasım'da başlıyor

İstanbul Maltepe'nin ihtiyar delikanlıları ve altın kızları unutulmadı

Ankara Keçiören'de Başkan Özarslan'dan mahalle buluşmalarına devam

Hasta ve yakınları Kocaeli'nin baş tacı

Myra'da Terrakotta Heykelcikleri Sergisi Açıldı

Hacı Musa Mahallesi'ne 2 Bin Metrelik İçme Suyu Hattı

Kütahya'da 200 Fidan Toprakla Buluştu

Konya Karatay'da sinema gösterimlerine yoğun ilgi

Bursa Nilüfer’de toplumsal rollerin sahnelenişi konuşuldu

Adalet Bakanı Tunç, OECD Toplantısında Adalete Erişim ve Gazze'deki Durumu Değerlendirdi

Akdeniz Belediyeler Birliği'nden Belediye Personeline Mevzuat Eğitimi

Uçak kazasında şehit olan iki subay Eskişehir’de karşılandı

Manisalı Öğrenci Hackathon'da Türkiye Birincisi Oldu

Şanlıurfa'da Kalıcı Yapay Zekâ Bölümü Kuruluyor

Namağlup Sakarya potada Beylikdüzü’nü konuk ediyor

Sakarya Büyükşehir'den Akyazı Beldibi'ye üst yapı dokunuşu

Pamukkale'de Atatürk 87. Ölüm Yıl Dönümünde Anıldı

Gümrük kapılarında dijital dönüşüm adımı... Yerli plakalı taşıtların işlemleri hızlanıyor

Ofset Ve Dijital Baskı Kağıt Ürünleri Basım Hizmeti Alınacaktır

Muratpaşa'da Kalp Sağlığı Semineri Düzenlenecek

Dr. Özkul: Gerçek başarı, işletmeleri devredip topluma katkı sağlamaktan geçer

Kocaeli'den İzmit'e belgeli yanıt!

Bursa'nın teknoloji ekosistemi yerinde incelendi

Bursa’da su zammı tartışmaları Meclis’i ikiye böldü

Bursa’da Osmangazi söyleşilerinin konuğu Serdar Ertan oldu

Dünya Türk Birliği: Ahıska Türkleri'nin acıları unutulmayacak

Sağlıklı Gölcük için mahalleler karış karış geziliyor

Yükleniyor

Trendyol Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 12 9 1 2 19 29
2.FENERBAHÇE A.Ş. 12 8 0 4 15 28
3.TRABZONSPOR A.Ş. 12 7 1 4 10 25
4.SAMSUNSPOR A.Ş. 12 6 1 5 7 23
5.GÖZTEPE A.Ş. 12 6 2 4 9 22
6.BEŞİKTAŞ A.Ş. 12 6 4 2 5 20
7.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 12 5 3 4 -3 19
8.CORENDON ALANYASPOR 12 3 3 6 0 15
9.TÜMOSAN KONYASPOR 12 4 6 2 -2 14
10.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 12 3 4 5 -2 14
11.KOCAELİSPOR 12 4 6 2 -4 14
12.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 12 3 5 4 2 13
13.HESAP.COM ANTALYASPOR 12 4 7 1 -10 13
14.GENÇLERBİRLİĞİ 12 3 7 2 -5 11
15.KASIMPAŞA A.Ş. 12 2 6 4 -6 10
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 12 1 5 6 -15 9
17.İKAS EYÜPSPOR 12 2 8 2 -9 8
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 12 2 9 1 -11 7