Bakanımız Göktaş "Disiplinlerarası Bir Yaklaşımla Ailenin Halleri Sempozyumu"nda konuştu

Bakanımız Göktaş "Disiplinlerarası Bir Yaklaşımla Ailenin Halleri Sempozyumu"nda konuştu

Tarih: 31.05.2025 06:12 Güncelleme: 31.05.2025 06:12
Bakanımız Göktaş

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanımız Mahinur Özdemir Göktaş, "Eğer önümüzdeki dönemde bu hızla nüfusumuz yaşlanıp genç nüfusumuz azalmaya devam ederse çalışacak genç bulamayacağız. Okullar huzurevlerine dönüşebilecek, okullar kapanacak, kreşler kapanacak." dedi

Göktaş, İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa (İÜC) Sağlık Bilimleri Fakültesince, Avcılar yerleşkesinde düzenlenen "Disiplinlerarası Bir Yaklaşımla Ailenin Halleri Sempozyumu"nda yaptığı konuşmada, ailenin, geçmişten bugüne Türkiye'nin birliğinin ve devamlılığının teminatı olduğunu söyledi.

Dünyada yaşanan hızlı değişim karşısında ailenin yapısının farklı sınamalara maruz kaldığını, tam da bu nedenle disiplinler arası bir bakış açısıyla aileyi ele almanın bütüncül çözümler üretmek açısından kritik bir önemde olduğunu dile getiren Göktaş, "Aile kurumunun bugünkü durumu ve karşılaştığı zorluklar, bilimsel verilerle de ortaya konmaktadır. TÜİK verilerine göre, 2001'de 2,38 olan toplam doğurganlık hızı, 2024 yılında 1,48 seviyesine gerilemiştir. Nüfusun kendini yenileme oranı 2,1'dir. Biz şu anda Türkiye olarak kendimizi yenileyemeyecek durumdayız. Dolayısıyla nüfusumuz hızla yaşlanırken genç nüfusumuz azalmakta ve dünyanın pek çok ülkesi benzer sınamalarla karşı karşıya kalmaktadır." diye konuştu.

Göktaş, bunun yanı sıra boşanma oranlarında hızlı bir artış yaşanırken evliliklerde bir azalma görüldüğünü, bu endişe verici durumun nüfus artış hızının yavaşladığına ve aile yapısının çeşitli risklerle karşı karşıya olduğuna işaret ettiğini anlattı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, "Aileyi savunmak insanı savunmaktır. Aileyi korumak toplumu yaşatmaktır. Aileyi büyütmek geleceği inşa etmektir." sözlerini anımsatan Göktaş, bu inançla hazırladıkları "Ailenin Korunması ve Güçlendirilmesi Vizyon Belgesi ve Eylem Planı"nın önemli bir yol haritası olduğunu kaydetti.

Avrupa ülkelerindeki nüfustan bahseden Göktaş, şöyle devam etti:

"Eğer önümüzdeki dönemde bu hızla nüfusumuz yaşlanıp genç nüfusumuz azalmaya devam ederse çalışacak genç bulamayacağız. Okullar huzurevlerine dönüşebilecek, okullar kapanacak, kreşler kapanacak. Alarm verici boyutta dediğimiz durum da tam olarak da bu aslında. Afrika, şu anda aslında çok hızlı büyüyen, gelişen ve doğurganlık hızı çok yüksek olan ülkelerden. 2100 yılında dünyanın en kalabalık kıtasının Afrika olacağı söyleniyor. Ancak bizler de git gide küçüleceğiz. Eğer bu hızla devam edersek nüfus yaşlandıkça, genç nüfusumuz azaldıkça ne onlara bakabilecek bir ekonomiye sahip olabileceğiz ne çalışabilecek durumda genç sayımız ne de okula gidebilecek çocuklarımız olacak. Yaşlılığın arttığı, yalnızlaşmanın arttığı bir durumla karşı karşıya kalacağız. İşte tam da bu sebeple 'Aile Yılı' diyoruz. İşte tam da bu sebeple aileye ve nüfus hızına dikkat çekmek istiyoruz."

"Aile kurumunu güçlendirmeye yönelik bir seferberlik başlattık"

Bakan Göktaş, eylem planlarını aynı zamanda aile politikalarını, küresel ve toplumsal değişimleri de dikkate alan disiplinler arası bir zeminde şekillendirdikleri söyledi.

2025 yılını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın takdirleriyle "Aile Yılı" ilan ederek aile kurumunu güçlendirmeye yönelik bir seferberlik başlattıklarına dikkati çeken Göktaş, "Bakanlık olarak, aile politikaları alanında kapsamlı ve stratejik bir yaklaşımla çalışmalarımıza hız kazandırdık. Diğer yandan, kurumsal kapasitemizi güçlendirdik. Bu kapsamda geçtiğimiz yıl aralık ayında iki yeni önemli yapı oluşturduk. Bu yapılar, Aile Enstitüsü ve Nüfus Politikaları Kuruludur. Nüfus Politikaları Kuruluyla ülkemizin dinamik nüfus yapısını korumak için kısa, orta ve uzun vadeli stratejiler geliştiriyoruz." ifadelerini kullandı.

Göktaş, Aile Enstitüsüyle de akademik araştırmalar yaparak, bu konuda politika geliştirici faaliyetler yürüttüklerinin altını çizerek, aileyi koruma vizyonunu, somut destek ve teşvik mekanizmalarıyla da güçlendirdiklerini kaydetti.

"Sayın Cumhurbaşkanımızın 2025 Aile Yılı kapsamında verdiği müjdeler aileyi destekleyen yeni teşvik ve hizmetlerimizdir. Bu anlamda 2025 yılı, aile konusundaki çalışmalarımızı adeta zirveye taşıyacağımız bir atılım yılı olmaktadır." ifadesini kullanan Göktaş, yeni sosyal destek programları, evlilik ve çocuk teşvikleri, gençlere yönelik rehberlik ve danışmanlık hizmetlerinin bunlar arasında yer aldığını dile getirdi.

"Aile ve nüfus meseleleri, sadece bir yıla sığdırılamayacak kadar uzun vadeli bir vizyon gerektirmektedir"

Bakan Göktaş, Türkiye'nin dört bir yanında aile değerlerini destekleyen etkinlikler, projeler ve kampanyalar düzenlediklerini, her alanda ilgili bütün bakanlıklarla, STK'lerle, yerel yönetimlerle, üniversitelerle "2025 Aile Yılı" kapsamında çalışmalar yürüttüklerini aktardı.

Bu sayede "Aile Yılı"nın topyekun bir seferberlikle yürüttükleri, toplumun her kesimine dokunan bir döneme dönüştüğüne dikkati çekerek, "Elbette ki, aile ve nüfus meseleleri, sadece bir yıla sığdırılamayacak kadar uzun vadeli bir vizyon ve kararlılık gerektirmektedir. Bu inançla Sayın Cumhurbaşkanımız geçtiğimiz günlerde düzenlediğimiz Uluslararası Aile Forumu'nda 2026-2035 dönemini 'Aile ve Nüfus 10 Yılı' olarak ilan etti. Düşüşler çok hızlı gerçekleşiyor. Ancak 1,48'den 1,58'e, 1,60'a yükseltmek çok uzun zaman gerektiriyor." ifadelerini kullandı.


Ankara,Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı
belediye365.com

Harmancık yangınının şüphelisi FETÖ bağlantılı çıktı!

Sakarya ulaşımında 4 yeni kadın şoför daha kontak çevirdi

Kocaeli'de başarılı öğrencilere doğayla iç içe yaz tatili hediyesi

İYİ Parti: Harmancık’taki kundaklama şüphelisi partilimiz değil!

Sultan Abdülaziz’in atlı heykeli Beylerbeyi'nde ziyaretçilerini bekliyor

Konya Meram’ın gençleri yazı dolu dolu geçiriyor!

Karamürsel’de soğutma çalışmaları devam ediyor

Dünyanın gençleri Türk kültürünü SAMEK ile tanıdı

Ordu’da gönüllere dokunan hizmet

Konya Karatay Lavanta Bahçesi’nde hasat zamanı

Manisa'da yeni nesil asfalt dönemi başladı

Denizli Büyükşehir'den 30 yıllık soruna çözüm

Kamuda toplu zam için geri sayım başladı... Bakan Işıkhan: Uzlaşma hedefliyoruz

Miço Koyu 2025’e damga vurdu: Kadınlar plajında doğa ve konfor buluştu

SASKİ’den Hendek’e su uyarısı! Gece tüketimi alarm veriyor

Kocagöz’den canlara Cem Evi müjdesi

Türk Dünyası Şöleni’nde muhteşem final

Yeşil Kepez’e güç takviyesi

İzmir Çiğli’de moloza kararlı müdahale

Keçiören’de Türk Dünyası rüzgarı esti

Harmancık yangınının şüphelisi FETÖ bağlantılı çıktı!

Sakarya ulaşımında 4 yeni kadın şoför daha kontak çevirdi

Sakarya ulaşımında 4 yeni kadın şoför daha kontak çevirdi

Kocaeli'de başarılı öğrencilere doğayla iç içe yaz tatili hediyesi

İYİ Parti: Harmancık’taki kundaklama şüphelisi partilimiz değil!

Sultan Abdülaziz’in atlı heykeli Beylerbeyi'nde ziyaretçilerini bekliyor

Konya Meram’ın gençleri yazı dolu dolu geçiriyor!

Karamürsel’de soğutma çalışmaları devam ediyor

Dünyanın gençleri Türk kültürünü SAMEK ile tanıdı

Ordu’da gönüllere dokunan hizmet

Konya Karatay Lavanta Bahçesi’nde hasat zamanı

Manisa'da yeni nesil asfalt dönemi başladı

Denizli Büyükşehir'den 30 yıllık soruna çözüm

Kamuda toplu zam için geri sayım başladı... Bakan Işıkhan: Uzlaşma hedefliyoruz

Miço Koyu 2025’e damga vurdu: Kadınlar plajında doğa ve konfor buluştu

SASKİ’den Hendek’e su uyarısı! Gece tüketimi alarm veriyor

Kocagöz’den canlara Cem Evi müjdesi

Türk Dünyası Şöleni’nde muhteşem final

Yeşil Kepez’e güç takviyesi

İzmir Çiğli’de moloza kararlı müdahale

Keçiören’de Türk Dünyası rüzgarı esti

Harmancık yangınının şüphelisi FETÖ bağlantılı çıktı!

Kocaeli, Hatay’a 12 derslik okul kazandırdı

Ankara Keçiören’de Türk Dünyası Şöleni’nde muhteşem final

Mersin'de yere döktüğü 3. kalite patlıcanlar 17,2 milyon TL’ye patladı!

İzmir Narlıdere’den miniklere ilk destek

Kocaeli'de Ortaburun Mahallesi’ne modern dokunuş

Uluslararası elektrikli araç yarışlarında sonuçlar açıklandı

Bursa’da orman yangınlarına müdahale sürüyor... Koordinasyon Yangın Harekat Merkezi'nden

Bursa Osmangazi'de üreten kadınlara özel sokak

Efes Selçuk’ta anne adaylarına dayanışma desteği

Başkan Şahin müjdeyi verdi! 25 Aralık’ta açılıyor

Yükleniyor

  • Pazartesi 34.1 ° / 24.2 ° Güneşli
  • Salı 33.4 ° / 25.3 ° Güneşli
  • Çarşamba 28.8 ° / 24.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 36 30 1 5 60 95
2.Fenerbahçe 36 26 4 6 51 84
3.Samsunspor 36 19 10 7 14 64
4.Beşiktaş 36 17 8 11 23 62
5.İstanbul Başakşehir 36 16 14 6 4 54
6.Eyüpspor 36 15 13 8 5 53
7.Trabzonspor 36 13 11 12 13 51
8.Göztepe 36 13 12 11 9 50
9.Rizespor 36 15 17 4 -6 49
10.Kasımpaşa 36 11 11 14 -1 47
11.Konyaspor 36 13 16 7 -5 46
12.Alanyaspor 36 12 15 9 -7 45
13.Kayserispor 36 11 13 12 -12 45
14.Gazişehir Gaziantep 36 12 15 9 -5 45
15.Antalyaspor 36 12 16 8 -25 44
16.Bodrum FK 36 9 17 10 -17 37
17.Sivasspor 36 9 19 8 -16 35
18.Hatayspor 36 6 22 8 -27 26
19.Adana Demirspor 36 3 28 5 -58 2