BAKAN YUMAKLI, ORMAN YANGINLARIYLA MÜCADELEDE KULLANILAN HAVA ARAÇLARININ BAKIM ÇALIŞMALARINI İNCELEDİ

BAKAN YUMAKLI, ORMAN YANGINLARIYLA MÜCADELEDE KULLANILAN HAVA ARAÇLARININ BAKIM ÇALIŞMALARINI İNCELEDİ

GÜNDEM 19.03.2025 12:06:26 0
BAKAN YUMAKLI, ORMAN YANGINLARIYLA MÜCADELEDE KULLANILAN HAVA ARAÇLARININ BAKIM ÇALIŞMALARINI İNCELEDİ

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Orman Genel Müdürlüğü Havacılık Daire Başkanlığı'nda orman yangınlarıyla mücadelede kullanılan hava araçlarının bakım çalışmalarını inceledi.

İncelemelerinin ardından değerlendirmede bulunan Yumaklı, orman yangınlarına hazır olmak için her başlıkta çalışmaların sürdüğüne işaret etti.

Bunlardan birinin de uçak ve helikopterlerin bakım süreçlerinin tamamlanması olduğunu bildiren Yumaklı, "Çok yakın süreçte planlandığı şekilde bakım çalışmaları tamamlanacak ve bütün hava araçlarımız uçuşa hazır hale gelmiş olacak. İnşallah orman yangınları açısından 2025 yılını çok başarılı şekilde geçirmiş oluruz." dedi.

Bakan Yumaklı, geçen yılın, dünya tarihinin kayda geçirdiği en sıcak yıl olduğunu, bu durumun, orman yangınları açısından en üst düzeyde alarmda olmaları gerektiğini belirterek, Birleşmiş Milletler tarafından yayımlanan rapora göre, orman yangınlarının 2030 yılına kadar yüzde 15, 2050 yılına kadar yüzde 30 artacağına işaret etti.

"YERLİ VE MİLLİ HAVA ARAÇLARININ ENVANTERİMİZE KATILMASIYLA İLGİLİ ÇALIŞMALARA DEVAM EDİYORUZ"

Türkiye'nin orman varlığının yüzde 64'ünün, birinci ve ikinci derecede yangına hassas bölgelerde yer aldığına dikkati çeken Yumaklı, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu da ne kadar alarm durumunda olmamız gerektiğini bize anlatıyor. Orman yangınlarının yüzde 90'a yakın kısmı maalesef insan unsuru kaynaklı. Yangın çıkmadan önce bunu engelleyici faaliyetlerin önemine her zaman için vurgu yaptık ve bu çalışmaları yılın başından itibaren sürdürmeye başladık. Orman yangınlarıyla mücadelede çok başarılı olabilirsiniz, gerekli bilgi, belge, makine, ekipman ihtiyaçlarınızın tamamı karşılanmış olabilir ama en doğrusu orman yangınlarının çıkmamasının sağlanması."

Bakan Yumaklı, bu amaçla, orman köylerinde yaşayan vatandaşlara, avcılara, arıcılara, öğrencilere ve askeri personele orman yangınlarıyla mücadele konusunda önleyici unsurları anlatmaya devam ettiklerini bildirerek, nisan sonuna kadar orman içinde ya da ormana komşu olan 24 bin 585 köyde bu faaliyetleri tamamlayacaklarını söyledi.

Yangınlara 10 dakika içerisinde müdahale etmenin en önemli hedefleri olduğuna işaret eden Yumaklı, "Dolayısıyla, almış olduğumuz ilk bilgiye istinaden ilk müdahale araçlarını hemen sevk ederek 10 dakika içerisinde orman yangınına müdahale etme işlemimize devam edeceğiz. 1600 noktada bu araçlarımızı konumlandırmış durumdayız." değerlendirmesinde bulundu.

Bakan Yumaklı, orman yangınlarıyla mücadelede yangınların çıkmamasını sağlamayı başarı olarak gördüklerini anlatarak, şunları ifade etti:

"Her ne kadar tedbir alırsak alalım, coğrafyamızın getirdiği şartlar itibarıyla bunlarla karşılaşmış olabiliriz. Ancak bu kapsamda 2002 yılından bugüne kadar altyapımızı geliştirmek üzere çok yoğun çaba sarf ediyoruz. Su atma kapasitesi kıyaslama açısından önemli bir veri, şu anda 27 uçak ve 105 helikopterden oluşan hava gücümüzle bunu 6 kat artırmış ve 438 tona çıkarmış durumdayız. TUSAŞ'ın üretmiş olduğu üç T-70 Skorsky var, bunların da gücümüze güç kattığını söylemek istiyorum. Yerli ve milli hava araçlarının envanterimize katılmasıyla ilgili çalışmalara devam ediyoruz. TUSAŞ'la yapmış olduğumuz anlaşma gereğince 5 ton su atar şekilde 8 ağır sınıf yangın helikopterini de 2028 yılından itibaren envanterimize katmış olacağız. Yine aynı şekilde Otağ aracımız var. Dünyada sadece 5 ülkede bu uçağın olduğunu belirtmek istiyorum."

"VATANDAŞLARIMIZIN DESTEĞİ SON DERECE KIYMETLİ"

Arazözlerin de kara unsurlarının en önemli ekipmanlarından olduğuna işaret eden Yumaklı, "Bu da 3 kat artışta 1766'ya yükselmiş, iş makineleri 831'e çıkmış durumda, 2 bin 742 yangına ilk müdahale aracımız var. 14 insansız hava aracımız var. Özellikle Bayraktar TB2, yangınla mücadelede bütün Türkiye'yi gözlemleme anlamında gözümüz kulağımız." değerlendirmesinde bulundu.

Bakan Yumaklı, Türkiye'nin, orman varlığına göre yanan alanlar kıyaslandığında Akdeniz havzasındaki ülkelerden iyi durumda olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Özellikle de orman yangınlarının çok daha fazla olduğu ABD ve Kanada gibi ülkelerden de yine bu göstergeyle daha iyiyiz. Bu başarımızı yukarılara taşımak isteriz. Dolayısıyla personel ihtiyacımızla birlikte bir planlama yapıldı, 8 bin 500 arkadaşımızı da bu ekibin içerisine bu yıl dahil etmiş olacağız. Son olarak çok kıymetli vatandaşlarımıza sizler aracılığıyla bir duyuruda bulunmak istiyorum. Hava sıcaklıkları önceki dönemlere nazaran çok daha hızlı şekilde arttı, adeta yangın çıkması için bir sebep aranır durumda. Sizlerin desteği, hassasiyeti ve bizlere yardımı, bizim için son derece kıymetli."



Ankara,Tarım Bakanlığı
belediye365.com

BAŞKAN TAVLI GENÇLERLE GÖNÜL SOFRASINDA BULUŞTU

Başkan Erkek'ten Altın Yıllar Yaşam Merkezi'ne Ziyaret

Buca Belediyesi'nden sıra dışı hizmet videosu

BÜYÜKŞEHİR’DEN ASRİ AİLE MEZARLIĞI'NA ULAŞIMI KOLAYLAŞTIRACAK HAMLE: 25 METRELİK YOL YAPILIYOR

MSK, Galatasaray’ı Ağırlayacak

Barınağımızı ve doğal yaşam alanımızı elden geçiriyor, iyileştirme çalışmalarımızı gerçekleştiriyoruz.

Büyükşehir, Özel Çocuklara Unutulmaz Bir Gün Yaşattı

BÜYÜKŞEHİR’DEN SURUÇ İLÇESİ MIZAR CADDESİ’NDE ASFALT ÖNCESİ HAZIRLIK

ZEKİYE ÇETİNKAYA

Başkan Aydın Bin Kişiyle Aynı Anda İftar Açtı

Yalova'da ikinci el eşya pazarı için otobüs seferleri başlıyor

TV ve sinema dünyasının acı kaybı! Usta yönetmen Osman Sınav vefat etti

Bursa Çözüm Koleji'nden 110. yıl anısına duyarlı davranış

Elazığ'da tiyatro gösterisi sahnelenecek

Trakya Üniversitesi'nden Gümülcine ve İskeçe'ye ziyaret

Gölcüklü çocuklar geleneksel ramazan etkinlikleriyle çok mutlu

Konya Karatay'da 'Tekne Orucu' geleneği

Bursa Nilüfer'e 'Rotary'den oyuncak bağışı

Muğla'dan şehitlere vefa: Muğla Şehitler Albümü tanıtıldı

Sakarya'da ‘İstanbul Mushafı’ sergisi sanatseverlerle buluştu

Ümit Özdağ'dan tepki: Siz kendi başınıza 'demokrasicilik' oynayın!

Dervişoğlu: Seçim ve siyaset yapılamaz hale geldi! Tek şey seçimleri boykot etmek!

Bahçeli: Kimse dokunulmaz değildir!

Özgür Özel: 4 binde yokuz, 22 bin 400 TL yaparsan desteği veririz

Edirne Keşan'da AK Parti'den belediyeye satış eleştirisi! "Bir nebze saygınız varsa hesap verin"

CHP'li İlgezdi mülakat sistemini eleştirdi

İYİ Partili Akalın'dan Ayasofya ve egemenlik vurgusu

CHP'li Milletvekili Yontar: Emeklilerimizin sesini duyun!

DEM heyeti MHP ile görüştü

CHP'li Sarıbal: Bursa'da koruma altındaki ayıya ne oldu?

BAŞKAN TAVLI GENÇLERLE GÖNÜL SOFRASINDA BULUŞTU

Başkan Erkek'ten Altın Yıllar Yaşam Merkezi'ne Ziyaret

Buca Belediyesi'nden sıra dışı hizmet videosu

BÜYÜKŞEHİR’DEN ASRİ AİLE MEZARLIĞI'NA ULAŞIMI KOLAYLAŞTIRACAK HAMLE: 25 METRELİK YOL YAPILIYOR

MSK, Galatasaray’ı Ağırlayacak

Barınağımızı ve doğal yaşam alanımızı elden geçiriyor, iyileştirme çalışmalarımızı gerçekleştiriyoruz.

Büyükşehir, Özel Çocuklara Unutulmaz Bir Gün Yaşattı

BÜYÜKŞEHİR’DEN SURUÇ İLÇESİ MIZAR CADDESİ’NDE ASFALT ÖNCESİ HAZIRLIK

ZEKİYE ÇETİNKAYA

Başkan Aydın Bin Kişiyle Aynı Anda İftar Açtı

Büyükşehir, Kuzey İlçeleri İçin Bölgenin En Büyük Asfalt Üretim Tesisini Kuruyor

Yeni Türkiye Partisi İstanbul İl Başkanı Feyzullah Can’dan Yargı ve Cumhurbaşkanına Tam Destek

Merkez Bankası haftalık repo ihalelerini durdurdu!

Bahçeli'den PKK'ya 4 Mayıs çağrısı

Beylikdüzü Belediye Başkanı Çalık'tan 'bilgi kirliliği' açıklaması

'Merkez'den gecelik faize ayar!

Sivas'ta geleneksel bayram pazarı tekrar kuruluyor

Tay tescil işlemleri Bursa'da sürüyor

Mersin'de işyeri kurşunlayan kasklı suç örgütlerine 9 gözaltı!

Giresun Belediyesi kış şartlarında da ihtiyaç sahiplerinin yanında! 92 haneye sıcak yemek!

2,8 milyar TL'lik hububat desteği 21 Mart'ta hesaplarda

Yalova'da ikinci el eşya pazarı için otobüs seferleri başlıyor

TV ve sinema dünyasının acı kaybı! Usta yönetmen Osman Sınav vefat etti

Eskişehir'de Nemeth Quartet konseri büyüledi

Başkan Bozbey'den Dilek İmamoğlu'na ziyaret

Ankara 'sağlığa el' verdi! Vatandaşın 2,2 milyon TL'lik eczane borcu ödendi

TSK envanterine yeni piyade tüfekleri dahil oldu

Aşırı ekran süresi dikkat dağınıklığı ve öfke nöbetlerini tetikliyor!

Gaziantep zabıtası denetimler ile güvenli alışverişi sağlıyor

Bursa Çözüm Koleji'nden 110. yıl anısına duyarlı davranış

Yükleniyor